Polakker føder langt færre børn end tidligere

Polakkerne_vælger_klassiske_polske_navn_til_deres_børn_Polen_polennu
Der bliver født historisk få børn i Polen. Det ambitiøse børnepenge program 500 plus, som regeringen indførte i 2016 og forbedrede i 2019, har ikke givet det ønskede resultat. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: Antallet af fødsler i Polen er på det laveste niveau i 15 år. Regeringens børnepenge-program 500 plus har ikke givet polakkerne mod på at få flere børn.


Antallet af fødsler i Polen er i løbet af de senere år faldet til det laveste niveau siden 2005. Det er til trods for, at regeringen udvidede det populære børnepengeprogram, 500 plus, sidste år.

500 zloty om måneden

I 2016 uddelte regering 500 zloty pr. barn, fra barn nummer 2, hver måned. Sidste år – op til valget – blev ordningen udvidet til at omfatte alle børn, altså også førstefødte. Men det har ikke fået polakkerne til at føde flere børn. Tværtimod.

De seneste officielle tal viser, at der i juli blev født 33.000 børn mod 37.000 i samme måned sidste år. I de tolv måneder op til juli, har der været 365.500 fødsler i Polen.  Det er det laveste tal i 15 år.

Færre fødsler – flere dødsfald

I samme periode er antallet af dødsfald på 408.300. Polens demografiske underskud – altså forskellen mellem antallet af dødsfald og fødsler – er dermed på 43.000 det seneste år.

Det lave fødselstal viser at polakkerne tilsyneladende har mistet lysten til at få børn i Polen. Til gengæld går det bedre for polakker uden for landets grænser. I udlandet får polakker cirka tre gange flere børn, end deres landsmænd i hjemlandet.

Mere nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.