Polakker kæmpede også for frihed i Danmark

De aktive for polakkernes frihedskamp; Kirsten Faber, Andrzej Swietek, Wiktor Drukier og Roman Smigielski foran Solidarnosc-kontoret på H. C. Ørstedsvej 50 B på Frederiksberg ved København. Foto fra: Komiteen Støt Solidarnosc.

KØBENHAVN: Søndag er det årsdagen for krigsretstilstanden i Polen i 1981. En ny udgivelse om den illegale modstandskamp i Danmark er på gaden.


jaruzelski_1981_1

Natten mellem den 12. og 13. december 1981 rykkede politi og militær i gaderne overalt i Polen, og der blev indført krigsretstilstand. Den nytiltrådte polske kommunist-leder, general Jaruzelski havde på polsk tv meddelt, at Solidarnosc bevægelsen, der blev anerkendt året før, nu var forbudt – og de aktive skulle fængsles eller på anden måde interneres. Sovjetunionen havde cirka 200.000 soldater i Polen dengang, som også blev aktiveret i de mørke decemberdage.

Lech Walesa i husarrest

GDANSK_-_Lech_Walesa_under_en_frokostpause_i_forhandlingerne_med_myndighederne_i_august_1980

Den mest kendte frontfigur, Solidarnosc formanden Lech Walesa, blev hentet af politiet og borgmesteren i Gdansk. De ville forsøge at overtale ham til en karriere i den kommunistiske top. Han afslog, og fortalte at krigsretstilstanden ville være begyndelsen på enden for kommunismen i Polen.

Krigsretstilstanden udløste harme og vrede over hele verden, og Sovjetunionen var i forvejen under hårdt internationalt pres på grund af invasionen i Afghanistan året før, og som på alle måder var dyrt for Moskva. Og polakkerne var vrede. Den illegale modstandskamp blev hurtigt etableret i Polen og mange steder verden over, også i Danmark.

Kamp i Danmark

Allerede nogle få dage efter krigsretstilstanden blev indført, havde polakker i Danmark nemlig dannet en støttekomite til fordel for den polske modstandskamp. En af dem der var i front i den kamp, var Roman Smigielski. Han står også bag en ny udgivelse om den tid med titlen; Komiteen Støt Solidarnosc, hvor han fortæller om oplevelserne, glæderne og sorgerne fra dengang.

LÆS MERE OM BOGEN HER

Forfatter til udgivelsen. Komiteen Støt Solidarnosc, Roman Smigielski. Privatfoto.

Kommunister med dobbelt standarder

Komiteen blev formelt stiftet i januar 1982, og havde til formål at støtte den polske frihedskamp, gøre opmærksom på den i Danmark samt at hjælpe flygtninge fra Polen videre. Men det var ikke nogen nem start komiteen havde i Danmark. Ligesom alle andre steder i verden var kommunister sat i beredskab, for at ødelægge og miskreditere den polske frihedskamp, da den var et opgør mod det kommunistiske Sovjetunionen. Derfor blev det en kompliceret opstart. Medlemmer af de danske politiske partier; SF, VS (Venstre Socialisterne), SAP (Socialistisk Arbejderparti) og KAP (Kommunistisk Arbejder Parti) forsøgte at tage kontrollen med komiteen, og flere af dem ville bruge den polske frihedskamp til angreb på USA. F.eks. med forslag til slogans som: Nej til Jaruzelski og Reagan. Men det blev de polske frihedselskende medlemmer trætte af, og i 1982 blev de kommunistiske kræfter smidt ud af, og dannede i stedet deres egen komite; Solidaritet med Solidarnosc. Den fik en kort levetid, men polakkerne i Danmark fortsatte kampen til støtte for deres landsmænd i Polen uden de danske venstreorienterede politikere og i den oprindelige forening.

Arbejdere og andre danskere og polakker der ville støtte Solidarnosc, bad om anonymitet, af frygt fra repressalier fra deres fagforening. Flere større fagforbund i Danmark var dengang ledet af kommunister.

Tre krav

Komiteen endte med at have tre paroler, som samlede deltagerne: Løsladelse af de politiske fanger, ophævelse af krigsretstilstanden og lovliggørelse af Solidarnosc i Polen, som det blev aftalt i Gdansk den 31. august 1980, efter verdens mest berømte strejke på Lenin-skibsvæftet.

De fire aktive kræfter i Danmark ved Solidarnosc, er ud over udgivelsens forfatter Roman Smigielski, også Wiktor Drukier, Michael Morgernstern, Andrzej Swietek og Kirsten Faber. De koordinerede deres arbejde fra et kontor på H. C. Ørstedsvej på Frederiksberg ved København.

Komiteen fortsatte sit arbejde frem til sommeren 1989, hvor Solidarnosc vandt det første delvise frie valg i Østblokken – måneder fra Berlin murens fald den 9. november.

Udgivelsen om Solidarnosc i Danmark giver et godt og hurtigt overblik på den polske frihedskamp i Danmark fra 1981 til 1989, og skrevet af en der var med hele vejen; Roman Smigielski.

Den er oprindeligt skrevet på polsk, og oversat af Bent Christensen til dansk. 36 sider/ISBN.

LÆS MERE OM BOGEN HER

Aktuelt, den 12. december 1984.

LÆS MERE OM BOGEN HER

 

Information, 31. juli 1985.

LÆS MERE OM BOGEN HER