Polakkerne har fået flere børn efter ny reform

  mor_og_barn

  Det er gået frem med antallet af fødsler, efter regeringspartiet Lov og Retfærdighed har indført reformprogrammet 500 plus. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Der blev født 16.000 flere børn i Polen sidste år end året før. Regeringens 500 plus reform der trådte i kraft i dag for et år siden, har fået polakkerne ind i soveværelserne.


  Polens Statistik (GUS) oplyser, at der sidste år blev født 385.000 børn i Polen. Det er 16.000 flere end i 2015.

  500 plus

  Polen er i en demografisk krise, og det lave fødselstal i Polen har været en prioritering for den nye regering, der har lanceret børneprogrammet +500. Ordninger, der trådte i kraft for et år siden i dag, betyder, at polske familier fra barn nummer 2 og frem, får 500 zloty i fast tilskud om måneden for hvert barn. For fattige polakker gælder ordningen også det første barn.

  Dyr reform

  Reformen er blevet kritiseret fordi den er meget dyr for det polske husholdningsprojekt, mens fattige familier til gengæld er henrykte for det kontante tilskud. 500 zloty er noget der gør en forskel i mange polske familier.

  I november måned 2016 blev der født flest børn, og ikke siden 2011 har der været så mange fødsler på en måned. Ingen tvivl om, at det er regeringens 500 plus reform der har fået flere polakker ind i soveværelserne. Familieminister Elzbieta Rafalska forventer at der næste år bliver født mellem 410.000 – 420.000 børn i Polen.

  Flere børn ude

  Polakker der bor i Storbritannien får tre gange så mange børn, som deres landsmænd hjemme i Polen.