Polen får fuld opbakning fra Nato mod Rusland

  Anders_Fogh_Rasmussen_solidarnosc_komorowski_0

  Den amerikanske præsident Barack Obama, har lovet sin polske kollega fuld opbakning i forbindelse med konflikten til Rusland. I dag har Nato-landene taget den formelle beslutning, efter anmodning fra Polen og Letland. Billedet er fra den danske Nato-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, seneste møde i Warszawa. Arkivfoto.


  BRUXELLES: De 28 Nato-lande giver Polen fuld opbakning i tilfælde af en militær-konflikt med Rusland.


  Et møde om Ukraine blandt Nato-landenes 28 ambassadør i Bruxelles er tirsdag præget af solidaritet med Polen, som har indkaldt til mødet i henhold til Atlantpagtens artikel fire, skriver Ritzau.

  Fuld solidaritet

  – Der er fuld solidaritet blandt de allierede med Polen og alle andre allierede, som føler sig truet af situationen i Ukraine, siger en Nato-embedsmand i en pause midt i det møde, der holdes på opfordring af Polen om Ukraine.

  Musketer-ed

  Artikel fire giver alle Nato-lande mulighed for at bede om konsultationer med de øvrige allierede, hvis landet føler sin sikkerhed, politiske uafhængighed eller territoriale integritet truet.

  Natos talskvinde, Oana Lungescu, siger, at hovedformålet med mødet er, at alliancen står sammen og viser solidaritet med det medlemsland, som føler, at der er en trussel.

  Alvorlig krise

  – Dette er en alvorlig krise, som ikke kun påvirker Ukraines suverænitet og territoriale integritet, men stabiliteten i resten af regionen, siger Oana Lungescu.

  Hun understreger, at det er et meget alvorligt øjeblik for alliancen, som kun tre gange før er mødtes, fordi et medlemsland har bedt om det i henhold til artikel fire i Atlantpagten fra 1949.

  Alle tre gange er det Tyrkiet, som har bedt om at samle Nato-flokken. Senest i forbindelse med krigen i Syrien.

  – Alliancen ser nu på implikationerne af krisen, og hvad den betyder for de allieredes sikkerhed, siger Lungescu.

  Sanktioner mod Rusland

  For kun to dage siden mødtes de selv samme ambassadører til et over otte timers langt møde, hvor de blev enige om en skarp fordømmelse af de russiske aktioner i Ukraine og opfordrede Rusland til at trække sine tropper tilbage til deres baser øjeblikkeligt.

  – Der skal være en politisk løsning på en politisk krise. Den militære intervention er i strid med internationale regler og love, siger Lungescu tirsdag og understreger, at de allierede stadig er enige om konklusionerne fra mødet søndag.