Polen får ny statsminister i den kommende uge

  polen_regering_møde_donald_tusk_sidste_2014

  I den kommende uge afgør Polens præsident, hvem der skal sidde for bordenden, når Donald Tusk fratræder. Foto: Polens statsministerium.


  OPDATERET: Polens præsident har accepteret Donald Tusk’s afskedbegæring, og en ny statsminister vil blive udpeget i næste uge.


  Polens præsident Bronislaw Komorowski har accepteret, at Donald Tusk regeringen træder tilbage, og en ny regering skal dannes. Præsidentens talsmand Joanna Trzaska-Wieczorek siger, at en ny regeringschef vil blive udpeget i slutningen af den kommende uge.

  Donald Tusk træder tilbage før tid, da han skal tiltræde jobbet som formand for Europa-Rådet – der består af de 28 stat- og regeringsledere.

  To ugers frist

  I henhold til den polske forfatning, må der maksimalt gå to uger, fra en regeringsleders anmodning er godkendt af præsidenten, og til en ny statsminister skal være fundet. Præsidentens talskvinde siger dog, at det vil ske hurtigere, fordi præsidenten skønner at det er nødvendigt for stabiliteten i polsk politik.

  Ledelsen i det store regeringsparti, Borgernes Platform, har peget på formanden for parlamentet Ewa Kopacz som afløser for Donald Tusk, der forbliver formand for partiet frem til 1. december.

  Første kvinde

  Donald Tusk har peget på Ewa Kopacz fordi hun er meget loyal overfor Tusk. Det betyder at Tusk kan have indflydelse på polsk politik i fremtiden, selv om han arbejder i Bruxelles. Ewa Kopacz kan dermed blive den første kvinde, der er statsminister i Polen.

  Ingen tvang

  Den polske præsident er ikke tvunget til at følge indstillingen fra hans tidligere parti, Borgernes Platform (PO), men det vil han formentlig, vurdere polennu.dk.

  Mandag morgen mødes præsidenten med lederen af det andet regeringsparti, Det Polske Bondeparti (PSL), Janusz Piechocinski , der er økonomi- og vicestatsminister. Her vil præsidenten lytte til bondepartiets ønsker, og tage sin beslutning herefter.

  En erfaren politiker

  Det bliver dog næppe et problem. Polens landbrugsminister, Marek Sawicki, der er medlem af PSL siger om Ewa Kopecz:

  – Ewa Kopecz er en erfaren politiker, som er fuldt ud kvalificeret til at stå i spidsen for Polens regering.

  Borgernes Platform og Det Polske Bondeparti har dannet koalision siden valget i 2007, og det er den første regering der er blevet genvalgt efter Polen genvandt sin frihed i 1989.