Polen fik kompensation for CO-2 reduktioner

  helle_thorning_schmidt_ewa_kopacz_EU_topmøde_2014

  Den polske og den danske statsminister under det historiske EU-topmøde, hvor EU aftalte begrænsninger i CO-2 udledningerne frem til 2030. Foto: Polen Statsministerium.


  WARSZAWA: Polen har tiltrådt EU’s mål om reduktioner af CO-2 udledninger, og har fået tilsagn om økonomisk kompensation.


  Der var næppe mange, der havde forestillet sig at EU ville blive enige om nye CO-2 reduktioner. Især var Polen imod kommissionens forslag om reduktion i udledninger på 40 procent frem til 2030.

  Store omkostninger

  Flere lande med Polen i spidsen, havde gjort det klart at begrænsninger ville påføre dem store omkostninger. Den nytiltrådte statsminister i Polen Ewa Kopacz har lovet polakkerne, at holde energipriserne i ro. Der er valg i Polen i 2015.

  Polen er stort set selvforsynende med kul, men en type af kul der er stærkt forurenende.

  God kompensation

  Men løfterne til Polen om kompensation fra de øvrige EU-lande, fik Polen til at sige ja.

  De polske elværker fritages fra afgifter ved udledning, hvilket vil hindre prisstigninger, ifølge den polske statsminister.

  EU besluttede også at etablere en reservefond, hvor 2 procent af indtægterne fra CO-2 udledning, skal bruges til investeringer i energisektoren.

  Uofficielle 7,5 milliarder

  Ifølge uofficielle kilder som det polske nyhedsbureau PAP har talt med, vil Polen få 7,5 milliarder zloty fra denne fond til omstilling af energisektoren.

  Herman Van Rompuy, der afløses af Donald Tusk i næste uge som EU-præsident sagde efter topmødet, at aftalen er den mest ambitiøse og omkostningseffektive klimaaftale i verden.