Polen gik i stå i et minut

  PN_Nathalie_Kold-Hansen_og_general_rylski_polen_polennu

  Den eneste nulevende general fra Warszawa Opstanden, general Rylski, der blev hyldet af præsidenten og de mange fremmødt, talte i eftermiddag med polennu.dk’s udsendte, Nathalie Kold-Hansen i Warszawa. Foto: Selfie.


  WARSZAWA: Polen var lammet i eftermiddag klokken 17, da polakkerne holdt et minuts stilhed (i år 70 sekunder) for ofrene under Warszawa Opstanden, der begyndte den 1. august 1944.


  I dag er det 70 år siden, at den polske hjemmehær AK (Armia Krajowa) begyndte et oprør mod den tyske besættelsesmagt. Et modigt opgør af polakkerne, som eksperter kun spåede, der kunne holde stand i en uge mod den tyske overmagt. Selv om forsyningerne blev forhindret af Rusland, så holdt polakkerne stand i 63 dage.

  Præsident talte

  I eftermiddag var den polske præsident Bronislaw Komorowski – sammen med tusinder andre – ved Gloria Victis, som er mindested for de faldne i den polske hjemmehær.

  Nulevende general

  Efter et minuts stilhed, hvor sirenerne hylede mange steder i Polen, talte den polske præsident til de mange fremmødte, og hyldede blandt andet den eneste nulevende general fra Warszawa Opstanden i 1944, general Zbigniew Scibor-Rylski, der også er kendt under kodenavnene Motyl og Stanislaw.

  General Rylski er 97 år gammel, og stadig i godt humør, oplyser polennu.dk’s udsendte, Nathalie Kold-Hansen, der mødte den polske helt under ceremonien.
  Polens statsminister Donald Tusk var også blandt de mange gæster ved den militære kirkegaard.

  Et minut hvert år

  Oprøret mod tyskerne i august 1944 mindes hvert år, med et minuts stilhed. I anledning af 70 året markeres opstanden ekstraordinært med en lang række aktiviteter gennem flere uger.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Museum for Warszawa Opstanden 1944