Polen godkender EU-aftale med Ukraine

  præsident_polen_ukraine_polennu

  Der er varme følelser mellem polakker og ukrainere, hvilket også kom til udtryk i mødet mellem Ukraines præsident Petro Poroshenko og den polske kollega Bronislaw Komorowski, da de mødtes onsdag i Warszawa. Foto: Præsidentpaladset.


  WARSZAWA: Ukraines præsident Petro Poroshenko er på officielt besøg i Polen i forbindelse med den polske blåstempling af EU-aftalen med Ukraine.


  Ukraines præsident Petro Poroshenko er på to dages officielt besøg i Polen. Den polske præsident Bronislaw Komorowski er vært for besøget, der slutter torsdag. Værten underskrev i samme anledning Polens officielle ratificering af associeringsaftalen mellem EU og Ukraine.

  Tale på polsk

  Petro Poroshenko takkede i en tale torsdag i det polske parlament for den polske støtte i den verserende krise med Rusland og i forholdet til EU. Den ukrainske præsident holdt det mest af talen på flydende polsk, om end det var med tydeligt accent, som flere polske medier har noteret. Den ukrainske præsident bar også et emblem med polske Solidarnosc, under sin tale i parlamentet.

  EU fra 2020

  – Ukraine vil ansøge om EU-medlemskab i 2020, sagde Poroshenko. Til skeptikerne forklarede han, at der ikke var mange der troede på at Polen kunne komme i EU før det var en realitet. Poroshenko sagde endvidere, at Ukraine også vil søge fuld optagelse i NATO, som landet i dag har en samarbejdsaftale med. Præsidenten udtrykte håb om, at Polen også vil støtte Ukraine i disse mål.

  Opgiver ikke Krim

  Han sagde også, at selv om Ukraine reelt er i en borgerkrigslignende tilstand, så var præsidenten ikke i tvivl om, at Krim igen vil blive ukrainsk.

  Brug for penge

  Bekæmpelse af korruption, nye økonomisk reform og et EU-medlemskab er prioriteterne for den ukrainske regering, sagde Poroshenko i et interview til dagbladet Gazeta Wyborcza . Han sagde også, at Ukraine akut har brug for cirka 15 milliarder dollars for at gennemføre reformerne.

  Decentralisering og demokrati

  En talsmand for Polens præsident Komorowski siger, at Polen er glad for at kunne hjælpe Ukraine, men at man omvendt også forventer omfattende reformer i Ukraine. Polen vil primært koncentrere sin hjælp til Ukraine indenfor offentlig digitalisering og decentralisering.

  Torsdag til Lublin

  Den ukrainske præsident mødte også den polske statsminister Ewa Kopacz og deltog i en polsk-ukrainsk erhvervskonference. Torsdag skal Ukraines præsident til Lublin og inspicere de fælles polsk-litauiske-ukrainske militære enheder i byen.