Polen gør klar til massive oversvømmelser

  Polen er hvert år ramt af oversvømmelser, men med vinterens nedbør frygter polakkerne for forårets komme. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polakkerne frygter massive oversvømmelser, når sne og is begynder at smelte. Det sydlige Polen bliver værst ramt, men også i Warszawa frygter man, at Wisla løber langt over sine bredder.


  De lokale myndigheder i den polske hovedstad Warszawa har med kort varsel iværksat en række tiltag, for at hindre skadevirkninger mod massive oversvømmelser.

  De seneste måneders rekordhøje mængder af sne og is smelter, og med den sne som faldet i Polen i kombination med en lang periode med hård frost, gør at floder og søer ikke kan optage alt overskudvandet.

  Wisla er bundfrossen

  Floden Wisla, der går gennem Warszawa er bundfrossen, og det får borgerne til at frygte konsekvenserne, når foråret kommer.

  Sporene fra oversvømmelser i lignende situationer i 1979 og 1983 skræmmer de lokale, og de er ikke ene om deres bekymringer. De lokale myndighederne har indsamlet over én million sandsække, og både brandvæsen og militæret er blevet varslet om at være klar til at træde til. –

  – Selv et lille tøbrud, som normalt ikke er faretruende, kan i den nuværende situation skabe store problemer, og derfor er vi på vagt – de store snemængder står i vejen for bortledning af vand, og det kan betyder oversvømmelser, siger direktøren for vandforsyningen i Warszawa, Leszek Baginski.

  Farligst i syd

  Guvernør Jacek Kozlowski i Mazowsze provinsen, som bl.a. omfatter Warszawa, siger til Polskie Radio, at der godt nok er grund til at være bekymret for hovedstaden, men at der trods alt kun er tale om en potentiel trussel.

  Guvernøren er mere bekymret for den sydlige del af landet, når sneen i bjergene smelter og løber ud i floderne.:

  – Både i vores provins og i den sydlige del af landet, er der faldet rekordstore snemængder, men det bliver værst i syd, når temperaturen stiger og sneen smelter.

  Samarbejde med Tyskland

  Polen samarbejder med de tyske myndigheder, om at fjerne isen fra Odra-floden. Her arbejder man på højtryk for, at være klar med afværge foranstaltninger, når foråret sætter ind.

  Politiet på vagt

  Også fra regeringens side er der taget initiativer. Politiet har lavet et særligt beredskab, i tilfælde af evakuering, for at hindre tyverier i de forladte huse.

  Det sagde regeringschef Donald Tusk mandag i sidste uge, efter et møde med embedsmænd fra indenrigsministeriet og fra polsk forsvar.

  – Politiet vil være på vagt over for røvere, hvis folk er nødt til at blive evakueret, sagde DonaldTusk.