Polen hylder frihedskæmpere fra Warszawa opstanden

De seneste dage har der været arrangementer for at hylde frihedskæmperne fra Warszawa-opstanden. Her ses byens borgmester – og tidligere præsidentkandidat Rafal Trzaskowski arm-i-arm med en af de overlevende helte opstanden. Til venstre for kvinden er det præsident Andrzej Duda. Foto: Privatfoto.

WARSZAWA: Heltene fra opstanden i 1944 under Anden Verdenskrig fejres af hele Polen på årsdagen for Warszawa opstanden.


I dag klokken 17.00 går Polen i stå. Det sker med et minuts stilhed for at mindes polske frihedskæmpere. I dag er det 76 år siden at Warszawa opstanden blev indledt mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

Dengang stod den Røde Hær nogle få kilometer fra den østlige bred af floden Wisla, og polakkerne havde ventet af russerne kom dem til undsætning. Men sådan gik det ikke. Stalins tropper ventede til de tyske tropper havde gjort det af med opstanden og polakkerne, før han fortsatte angrebet mod vest – mod den tyske hovedstad Berlin.

Mere end 200.000 dræbt

Opstanden varede i 63 dage og betød tab af civile, mange kvinder og børn, på cirka 200.000. 18.000 soldater i den polske undergrundshær mistede også livet. Blandt modstandsgrupperne var flere hundrede udlændinge, som hjalp polakkerne mod tyskerne.

Opstand i ghetto

Mange forveksler opstanden i 1944 med opstanden i den jødiske ghetto. Men det er to forskellige ting, og opstanden og udryddelsen af den jødiske ghetto skete året før.

Opstandsmuseum

Museet for Warszawa Opstanden i den polske hovedstad giver et glimrende og retvisende indblik i den 63 dage lange opstand. Læs mere på nedenstående link.

LÆS MERE OM OPSTANDEN I WARSZAWA HER