Polen importerer fortsat olie og gas fra Rusland

Rusland Polen
Der er optimisme og fremgang hos det polske statsejede energiselskab PKN Orlen. Men nu erkender en viceminister, at selskabet fortsat importere olie fra Rusland. Selskabet vil fortsætte, indtil der er et totalforbud i EU. PR-foto.

WARSZAWA: Trods løfter om det modsatte, får det statsejede energiselskab Orlen fortsat ti procent af sin gas og olie fra Rusland.


Polen importerer fortsat olie og gas fra Rusland. I marts sidste år lovede den polske Kaczynski-regering ellers at stoppe for al energieksport fra Rusland inden nytår. Men i januar var Polen den største importør af gas og olie fra EU.

Det har den polske viceminister for statens aktiver, Maciej Malecki, bekræftet overfor det polske parlament. Malecki siger, at Polen ikke kan bryde kontrakterne for 2023 med russerne.

Afventer EU-forbud mod Rusland

I ​​december sagde Orlens direktør Daniel Obajtek, at selskabet havde reduceret importen af russisk olie til 30 procent. I april var det 50 procent. I januar var tallet 10 procent. Direktøren oplyser, at hvis der kommer et totalforbud mod import af russisk energi, så vil det statsejede selskab lukke helt ned.

Det polske erhvervsmagasin – Business Insider Polska – vurderer, at Orlens indkøb af olie fra Rusland faldt med 62 procent i tredje kvartal af 2022, sammenlignet med samme periode året før.

Polen importerer mest

Det russiske dagblad Vedomosti skriver, at Polen var den største importør i EU af russisk olie i januar – lige efter Slovakiet, Tjekkiet og Ungarn.

 

LINK: PKN Orlen hjemmeside

Støt polennu.dk og få mere viden

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk.

Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder