Polen indstiller udenrigsminister til EU-topjob

Radek_Sikorski_kandidat_som_ny_NATO_chef_2

Polens statsminister peger på sin udenrigsminister Radek Sikorski som ny EU-udenrigspolitisk chef. Her fotograferet sammen med Anders Fogh Rasmussen, der blev NATO generalsekretær for fem år siden, netop i konkurrence med Radek Sikorski. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polen har indstillet sin udenrigsminister Radek Sikorski til ny EU-udenrigspolitisk chef efter Catherine Ashton.


Den polske regering har udpeget udenrigsminister Radek Sikorski til at tage over som EU-udenrigspolitisk chef efter britiske Catherine Ashton, oplyser Polsk Radio.

Stor indflydelse

– Jeg vil sige det som det er – Polen har fået stor indflydelse på udenrigspolitikken (i EU, red.), siger Polens statsminister.

Den 51-årig Radek Sikorski, der er næstformand i partiet Borgernes Platform (PO), er et ”naturligt valg” til jobbet som EU’s udenrigspolitiske chef, siger Tusk.

Ukraine

Sikorski har været en ledende skikkelse i EU’s forhandlinger med Ukraine, og det var ham der bønfaldt Viktor Janukovitj til at indgå en fredsaftale. Sikorski sagde, at alternativet var undtagelsestilstand, og så ville de alle dø. Den polske udenrigsminister spiller også aktuelt en stor rolle, i EU’s håndtering med Rusland om Ukraine.

NATO-kandidat

Radek Sikorski var også kandidat til NATO-generalsekretær for fem år siden, en ansøgningsrunde han tabte til den danske Anders Fogh Rasmussen.

Flere topjob

Statsminister Tusk sagde også i denne uge, at Polen er meget interesseret i flere europæiske topstillinger. De seneste fem år har polakken Janusz Lewandowski haft jobbet som budget-kommissær. Når den nye formand for kommissionen er valgt, begynder jagten om kommissær-posterne.

Ifølge nye regler, så har Europa-Parlamentet også en rolle i valget af formanden for Europa-Kommissionen sammen med de 28 landes statsledere.

Modkandidat

Den største blok i det nye parlament, Det Europæiske Folkepartis centrum-højre Party (EPP) har foreslået tidligere premierminister i Luxemborg, Jean-Claude Juncker som ny chef for Europa-Kommissionen efter Jose Manuel Barosso.

Storbritanniens David Cameron og hollandsk Mark Rutte vil ikke støtte forslaget. Det kom frem på et uformelt EU-topmøde tirsdag.