Polen køber avanceret britisk luftforsvarssystem

britisk luftforsvarssystem
Polen har købt avanceret britisk luftforsvarssystem, der med stor nøjagtighed kan ramme mål i bevægelse. Foto: Aleksander Perz/MON.

LONDON: Polen har købt avanceret britisk luftforsvarssystem, der med stor nøjagtighed og høj fart kan ramme mål i bevægelse.


Polen har købt avanceret britisk luftforsvarssystem. London og Warszawa har underskrevet en aftale på 1,9 milliarder pund fredag. Det meddelte regeringen i Storbritannien.

– Der sker en trinvis udbygning af mulighederne for at angribe mål i luften, og øge kapaciteten af det ​​polske luftforsvar, siger forsvarsminister Mariusz Baszczak.

Det er 22 polske luftforsvarsbatterier, der vil blive udstyret med antiluftskytsmissiler (CAMM) og løfteraketter. De produceres af det britiske firma MBDA.

Britisk luftforsvarssystem – hvad er CAMM?

CAMM den seneste generation af luftforsvarssystemer der bruges aktuelt af de britiske landstyrker og af flåden. Missilerne kan bruges til at beskytte udsendte tropper eller kritisk infrastruktur. De kan ramme en genstand på størrelse med en tennisbold, der bevæger sig med lydens hastighed fra en afstand på 25 km. CAMM-systemet er allerede i Polen, hvor det bruges af den britiske hær til at beskytte polsk luftrum efter Ruslands invasion af Ukraine.

Aftalen mellem London og Warszawa er en af ​​de største bilaterale luftforsvarsaftaler mellem europæiske NATO-medlemmer. Senest har Polen købt tre Arrowhead-140 fregatter, som er en variant af et britisk krigsskib.

– Vi har spillet en nøglerolle i at styrke det euro-atlantiske forsvarssamarbejde siden Putins barbariske invasion af Ukraine, og den banebrydende aftale mellem Storbritannien og Polen er endnu et eksempel på, hvor forpligtede vi og vores allierede er, for at beskytte og yde sikkerhed i generationer fremover, sagde den britiske premierminister Rishi Sunak fredag.

Polen har i øjeblikket tyske Patriot missiler til forsvaret af luften. Udstyret skal tilbageleveres i juni, og erstattes med det britiske system.