Polen lemper lovgivning om straf for narkotika

  marijuana

  Besiddelse af narkotika er stadig ulovligt og strafbart i Polen, men nu skal dommerne vurdere om det skal udløse straf, eller sættes i forbindelse med en behandlingsdom for at kriminelle kan komme ud af misbrug og afhængighed. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Et flertal i det polske Sejmen har besluttet at ophæve en lovtekst, der straffer enhver form for besiddelse af narko til eget brug.


  Sejmen har besluttet, at det fremover ikke skal være ensbetydende med en straf, hvis man besidder hash eller andet narkotika til eget brug.

  Ikke lovligt

  Narko bliver ikke lovligt, som der var lagt op til, men det er fremover op til en dommer om besiddelsen skal medføre straf.

  258 parlamentsmedlemmer stemte for, og de var fra PO, SLD, PSL. 159 stemte imod, hovedsagligt fra oppositionspartiet PiS.

  Mulighed for betingede domme

  Den nye lovgivning forpligter også anklagere til at indhente oplysninger om hvor vidt den sagsøgte er misbruger eller på anden måde afhængig. I de tilfælde kan dommeren, i forbindelse med behandling, give betingede domme.

  Lovgivning fra 2000

  Straffen for besiddelse af narkotika blev indført i 2000. Formålet var at ramme narkohandlerne, som ofte forsvarede sig med at sige, at deres narko var til eget forbrug.

  Færre narkohandler fængslet

  Efter ti år med loven, har det vist sig, at der i fængslerne er flere mennesker, der er dømt for at bruge narkotika, end der var narkohandlere bag tremmer. I Polen er antallet af narkodømte fordoblet fra 1999 til 2007.

  Sidste år blev 9.000 mennesker straffet for narkotikakriminalitet i Polen.

  Til Senatet for debat

  Loven skal nu vedtages i overhuset, og herefter kan det træde i kraft seks måneder efter, at præsidenten underskriver loven.