Polen tror på tysk accept af kampvogne til Ukraine

Tysk accept af kampvogne til Ukraine
Den nytiltrådte tyske forsvarsminister Boris Pistorius under samtaler med sin polske kollega Mariusz Blaszczak i Tyskland fredag. Polens forsvarsminister tror at Tyskland vil acceptere kravet om Leopard-kampvogne til Ukraine. Foto: MSZ.

WARSZAWA: Polen tror på en tysk accept af kampvogne til Ukraine, siger den polske forsvarsminister Mariusz Blaszczak fredag aften.


Polen tror på tysk accept af levering af kampvogne til Ukraine, som polakkerne og amerikanerne har krævet i længere tid. Det er de effektive Leopard-kampvogne, der er tale om. Polen vil give Ukraine kampvognene i en fælles alliance med Danmark, Finland og andre lande.

Møde med 50 og 15 lande

Fredag mødtes 50 lande på den amerikanske Ramstein militærbase i Tyskland, hvor situationen og støtten til Ukraine blev drøftet. Der var stor enighed om opbakning til Ukraine med krigsmateriel for at landet kan modstå de russiske angreb på landet. Men Tyskland vil fortsat ikke give grønt lys til Leopard-kampvognen. Og det er en forudsætning at Berlin godkender, hvis de skal overflyttes til andre lande da de er produceret i Tyskland.

Men noget tyder på, at Ukraine alligevel får Leopard-kampvogne med tysk accept. På et efterfølgende møde med 15 landes forsvarsministre, hvor også den polske deltog, lød der mere optimistiske toner om leverancer af de tyske kampvogne til Ukraine. Den tyske og polske forsvarsminister mødtes også under bilaterale samtaler.

(Artiklen fortsættes under)

Tysk accept af kampvogne?

– Min optimisme kommer efter at forsvarsministre fra 15 lande mødtes på sidelinjen af ​​dagens konference, og vi talte om det.

– Jeg er overbevist om, at samtaler med vores koalitionspartnere vil ende med succes, siger den polske forsvarsminister. Han havde samtaler med den nye tyske forsvarsminister Boris Pistorius, skriver det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP. Det forlyder, at der skal tages særlige hensyn i forbindelse med en endelig tysk accept af kampvogne.

Den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin, der var vært for mødet sagde:

– Vi presser hårdt på for at opfylde Ukraines krav til kampvogne og andre pansrede køretøjer, sagde Austin på et pressemøde.

(Artiklen fortsætter under)

Mere polsk støtte til Ukraine

Den polske forsvarsminister Mariusz Blaszczak meddelte også, at Polen vil træne og udstyre en ukrainsk brigade. Den skal være klar i løbet af marts. Han fortalte også, at Ukraine vil modtage en masse udstyr, herunder de resterende T-72 kampvogne og infanteri kampvogne, skriver PAP.

Danmarks forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen afviser overfor TV-2, at Danmark vil bidrage med Leopard-kampvogne, selv om det er et polsk og amerikansk ønske. Det er formentlig den foreløbige tyske afvisning, der er årsagen til den danske ministers holdning.

LINK til TV-2: Ellemann afviser at sende danske kampvogne til Ukraine

Ud fra den polske reaktion på fredagens møde, tyder alt på at Tyskland i løbet af nogle få dage vil acceptere at Leopard-kampvogne overføres til Ukraine. Det kan også bane vejen for et dansk ja til leverancer af Leopard-kampvogne, der betragtes som verdens bedste kampvogne.

INDBLIK: Polen kan ikke give Leopard-kampvogne til Ukraine

INDBLIK: Polen kan ikke give Ukraine Leopard-kampvogne

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

LINK: Støt polennu.dk – så er der flere nyheder på vej

Støt polennu.dk og få mere viden