Polen vil genoptage træfældning i urskov

  urskov_fredet

  Polens regerings vil genoptage træfældningen i den UNESCO-beskyttede Bialowieza urskov i det østlige Polen. Sidste det skete udstedte EU-domstolen en midlertidig dom, der betød at Polen skulle betale dagbøder, hvis ikke fældningen stoppede. Arkivfoto.


  BIALOWIEZA: Polens miljøminister vil genoptage den kontroversielle fældning af Europas eneste urskov. Faldende turistindtægter og brandfare er baggrunden.


  Den polske regering planlægger nye massive fældninger i tre skovområder: Bialowieza, Browsk og Hajnowka. Store dele skal fældes frem til 2021. Beslutningen er kontroversiel.

  Lokale, nationale og internationale miljøgrupper har protesteret sidste man gennemførte fældninger. EU-domstolen har også afgivet en dom, der udløste dagbøder, hvis ikke polakkerne stoppede træfældningen i det unikke naturområde.

  UNESCO truer

  Bialowieza-skoven er Europas eneste tilbageværende urskov, og af samme grund er den på UNESCO verdensarv listen. Men også UNESCO er imod fældningerne, og har meddelt at man vil fratage den særlige status som skovene har, hvis den polske regering ikke stoppede fældningen sidste. Men kritikken har tilsyneladende ikke afskrækket Polens regering nok til at stoppe alligevel.

  Turister og brandfare

  Men miljøminister Henryk Kowalczyk siger, at det er på grund af brandfaren og manglende turister, at det er nødvendigt at fælde skoven.

  – For nylig talte jeg med indbyggerne i de områder. De bad om at vi handler hurtigt, da der er bekymring for den stigende brandfare og for faldet i antallet af turister, siger ministeren til Gazeta Wyborcza.

  Ministeren vil nu lave det forberedende papirarbejde, så de massive træfældninger kan genoptages.