Polen vil gøre internationale kritiske medier polske

Kaczynski
Partiformand Jaroslaw Kaczynski (PiS) vil have stoppet de frie polske medier – enten ved at kræve polsk ejerskab eller ved at nationalisere de resterende frie medier, skriver Reuters. Arkivfoto.

WARSZAWA: Partiformand Jaroslaw Kaczynski vil have stoppet de uafhængige og kritiske medier. En ny konfrontation mellem Polen og EU er på vej.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Reuters skriver, at formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), Jaroslaw Kaczynski, vil have medier med udenlandske ejere ud af Polen. PiS mener, at de udenlandsk ejede medier forvrider den offentlige debat, og er urimelige kritiske over for den polske regering.

Møde torsdag

Ordene faldt torsdag på et PiS-strategimøde i Jachranka ved Warszawa, men partiformanden har ikke ønsket at uddybe de nye planer over for nyhedsbureauet Reuters. Ledende PiS-folk var samlet, for at gøre klar til de næste politiske initiativer efter at præsident Andrzej Duda blev erklæret som vinder af præsidentvalget. Men det er ikke nyt, at regeringen er utilfredse med uafhængige medier.

Regeringspartiet har flere ideer til at stoppe de kritiske medier. Tidligere har det været nævnt, at polske medier maksimalt må ejes med 25 procent af udenlandske virksomheder. En anden mulighed regeringen arbejder med, er at opkøbe de kritiske medier, og sammenlægge med de stats- og regeringskontrollerede medier. I dag er det forbudt for statslige organisationer og statsejede virksomheder, at annoncere i ikke-regeringskontrollerede medier.

Klar til kamp med EU

Før præsidentvalgkampen i Polen havde regeringspartiet planlagt at lave ny tiltag for at begrænse mediernes mulighederne. Det undlod man, i frygt for at få flere konflikter med EU under valgkampen, der kunne skade chancerne for Andrzej Dudas genvalg.

– Den nuværende situation kan ikke forenes med den nationalistiske politik, siger en anonym PiS-politiker til Reuters.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

– Vi er klar over, at vi vil starte en enorm kamp med EU, og det må vi være forberedt på, siger kilden til Reuters.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Siden Kaczynski-regimet kom til magten i Polen i 2015, er polakkerne røget markant ned at det internationale pressefrihedsindeks. Fra en plads som nummer 18 for fem år siden, til en plads nu som nummer 62.

De nye polske planer, udfordrer endnu engang de demokratiske værdier i landet, og bringer polakkerne på ny alvorlig konfliktkurs med EU.

Støt et frit og uafhængigt medie! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.