Polen vil have USA til at ændre visumregler

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski og den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton på pressemødet i Washington. Foto: USA’s Udenrigs-ministerium.


  WASHINGTON: Den polske udenrigsminister mødtes med sin amerikanske kollega, og krævede at polakker får samme indrejsebetingelser til USA, som de øvrige Schengen lande.


  Polens udenrigsminister, Radek Sikorksi, er i Washington til møder med bl.a. sin amerikanske kollega Hillary Clinton.

  Den polske udenrigsminister rejste krav om ændrede indrejsebetingelser til USA for polakker.

  Eneste i Schengen

  – Vi er det eneste land i Schengen-området, hvorfra man stadig skal have visum for at komme til USA. Det er absurd, og amerikanerne kender vores holdning til spørgsmålet, og at problemet skal løses, sagde Sikroski torsdag aften efter det første møde med udenrigsminister Hillary Clinton.

  Sikorski sagde også, at han derudover rejste visumspørgsmålet i samtaler med den republikanske senator Jon Kyle, der beskæftiger sig med emnet i det amerikanske senat.

  Beklagelse over afbud

  Udenrigsminister Clinton sagde, at præsident Barack Obama beklagede dybt, at islandsk vulkanaske forhindrede ham i at deltage i begravelsen af præsident Lech Kaczynski og hustru Maria, der omkom i et flystyrt den 10. april ved Smolensk i Rusland.

  – Polen har været med i alle amerikaneres tanker og bønner, i kølvandet på tragedien, der tog livet af præsidenten, førstedamen og mange andre fremtrædende borgere, sagde hun.

  – Og jeg ved, hvor dybt præsident Obama beklagede, at han ikke kunne deltage i begravelsen.

  Energi investeringer

  Radek Sikorsk brugte også besøget i USA til at opfordrer amerikanske energiselskaber til at lede efter gas i det nordlige Polen.

  – Vi har haft møder på politisk niveau med folk, der arbejder med energi, både atomkraft og efterforskning af gas og andre former for energi. Dette kunne blive vitale polsk-amerikanske projekter, og jeg vil gerne understrege på vegne af den polske regering, at vi støtter amerikanske virksomheder, der vil søge efter gas i Polen.

  Vi håber, hvis det lykkedes, at det vil styrke Polens og Europas energisikkerhed og skabe nye investeringer mellem Polen og USA, sagde Sikorski på pressemødet i Washington.