Polen vil underskrive Ukraine-EU aftale til november

  Ukraine_og_EU_Polen_støtter


  WARSZAWA: Polen mener, at EU skal underskrive samarbejdsaftale med Ukraine i Vilnius til november. Mandag er der EU-Ukraine topmøde.


  Mandag mødes EU og Ukraine til et af de formelle samarbejdsmøder, hvor det vigtigste dagsordenspunkt bliver associeringsaftalen mellem EU og Ukraine. USA, Rusland, Kina og Ukraine er de eneste, der har et særligt samarbejdsforum med EU.

  Aftale til november

  – Vi vil hjælpe Ukraine til at få underskrevet og derefter ratificeret EU-Ukraines associeringsaftale til november i Vilnius, sagde præsident Bronislaw Komorowski torsdag efter samtaler med Ukraines præsident Viktor Janukovitj og den slovakiske præsident Ivan Gasparovici, der besøgte deres polske kollega i residensen i Wisla i det sydlige Polen.

  Dansk formandskab bag

  Aftalen, som det danske EU-formandskab søsatte i 2012, er sat på stand-by efter fængslingen af den tidligere premiereminister Yulia Tymoshenko, der nu afsoner syv års fængsel i Ukraine efter en dom for magtmisbrug og korruption.

  Tvivlsom rettergang

  EU, og en række menneskerettighedsorganisationer, mener at dommen over en af de tidligere ledere fra Orange-revolutionen er politisk motiveret, og ikke et udslag af en retfærdig retssag. Fængslingen betød også, at flere europæiske statsledere truede med at udeblive fra EM 2012 i fodbold i Ukraine. Det blev dog kun ved truslerne.

  Polen støtter

  Polen har spillet en vigtig rolle, for at få de tidligere sovjet-lande tættere på vesten og EU. Aftalen mellem Ukraine og EU skulle være ”flagskibet” i denne indsats.

  På et møde mellem udenrigsministre fra elleve europæiske lande i Gdansk onsdag, sagde Polens udenrigsminister Radolsaw Sikorski, at “2013 kan blive året for et gennembrud i det østlige partnerskab”.

  Ambassadør i Danmark

  I et blogindlæg fredag her på polennu.dk, redegør den ukrainske regerings repræsentant i Danmark, ambassadør Mykhailo Skuratovkyi, for de ukrainske forventninger til topmødet mandag. Han mener bl.a., at EU og Ukraine har fælles mål og visioner.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Ukraines ambassadør om EU/Ukraine-topmøde