Polens europæiske selvmål i flere hastigheder

  maja_demo_eu_2017

  Polakkerne har været på gaderne i dag for at vise deres støtte og opbakning til EU-projektet, som i dag kan fejre 60 års jubilæum for Rom-traktaten. Demonstrationerne er også en støtte til fordel for Donald Tusk og mod regeringens konfrontationskurs med Europa og demokratiet i Polen. Her er det nogle af landets mest populære skuespillere der er på barrikaderne. Privatfoto.


  ROM: Polen er med til markeringen af 60 året for Rom-traktaten, men polakkerne er upopulære efter den senere tids aggressioner mod partnerlandene.


  I dag er de europæiske stats- og regeringsledere i Rom, for at markere 60 året for Rom-traktaten indgåelse. Polen kom med i det fine selskab i 2004 efter optagelsesforhandlingerne to år tidligere i København. Men selv om polakkerne var med i Rom i dag, så var det en trængt polske statsminister der var i Italien.

  No Tusk exit

  Det vakte nemlig stor forbløffelse i EU, at den polske regering ved seneste topmøde ikke ville støtte Donald Tusk for yderligere en periode som EU-præsident. Polen krævede afstemning og tabte så stort som det kunne lade sig gøre med cifrene 27 – 1. Og siden har det ikke manglet på angreb fra Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski og hans loyale team mod Tyskland, EU og Donald Tusk.

  Tyskland fjende

  Den stærke partiformand har i den forgange uge sagt, at det er Tyskland der bestemmer alt i EU, og at Polen er det eneste land der kan gå op imod tyskerne. Tyskerne vil lytte til polakkerne, sagde Kaczynski blandt andet. Han har også sagt, at en blokering af EU-samarbejdet før har givet resultater. Her henviser han til sin brors blokering af EU’s Lissabon-traktaten, der først blev underskrevet i Warszawa efter hårdt pres til trods for at det polske parlament og regering dengang var enige med resten af Europa. Den gang – som nu – fik polakkerne intet ud af sin demonstration, andet end modvilje og et dårligt samarbejdsklima. Kaczynski er ikke i tvivl om, at al balladen gavner Polen og de polske muligheder for at opnå resultater i EU.

  – De har glemt at Polen er nummer et, har Jaroslaw Kaczynski udtalt i denne uge med adresse til Angela Merkel og Tyskland.

  Tusk politianmeldt

  Og aggressionerne mod sejrherren Donald Tusk fortsætter også fra Warszawa. Polens forsvarsminister har i den forgangne uge politianmeldt den populær EU-leder, fordi han som mange andre landes ledere, har underskrevet en international konvention om flytrafik. Underskriften har betydet, at polakkerne ikke har retten over flyvraget fra Smolensk ulykken, der fortsat er i russernes varetægt. Donald Tusk har ikke kommenteret anklagerne med andet, end ved at sige, at man ikke skal brænde broer man siden gerne vil passere.

  Attentat i Smolensk

  Forsvarsministeren er ansvarlig for den nye undersøgelse af Smolensk ulykken, hvor samtlige omkomne der ikke er brændt, er ved at blive genopgravet til ny obduktion efter spor der kan bevise, at der var tale om et attentat og ikke en ulykke, da præsidenten Lech Kaczynskis fly styrtede ned en tåget morgen den 10. april 2010 i den militære lufthavn ved Katyn/Smolensk i Rusland.

  Vælgerlussing og reaktioner

  Trods alle de aggressive udtalelser fra Polen mod EU og Donald Tusk, så lyder der nu andre toner fra den polske ledelse. Polen underskrev i dag et dokument i Rom sammen med 26 andre EU-lande, som et håndslag på europæisk samarbejde de næste ti år. Det er formentlig også gået op for den polske ledelse, at EU fortsætter og et fremtidigt samarbejde kan ske i flere tempi, hvis ikke Polen vil deltage i det demokratiske fællesskab.

  Forskrækket i Warszawa

  Polens præsident Andrzej Duda har udsendt en erklæring om, hvor vigtig EU er for Polen. Reaktionerne oven på Polens dårlige opførsel ved seneste EU-topmøde samt konsekvenserne og truslerne mod Polen, har formentlig forskrækket den polske ledelse så meget at der nu sendes andre signaler fra Warszawa. Og de seneste tre meningsmålinger i Polen giver da også alle en markant lussing til regeringspartiet Lov og Retfærdighed og en kæmpe fremgang til Donald Tusk partiet Borgernes Platform. Donald Tusk partiet er kun få procent fra regeringspartiet i opbakningen fra de polske vælgere.

  Vild med EU

  Otte ud af ti polakker er store tilhængere af EU-samarbejdet, og en polsk regering kan næppe overleve uden et godt forhold til EU. Udover konflikterne ved EU-topmødet er Polen i forvejen på kollisionskurs med EU når det gælder demokrati, domstole, fri presse og forfatningen.