Polens præsident: Krim hører til Rusland

Ukraines præsident
Polens præsident Andrzej Duda tager onsdag imod Ukraines præsident Volodymyr Zelensky i Warszawa. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda er udsat for voldsom kritik, efter udtalelse om at Krim hører til Rusland.


Krim hører til Rusland: Polens præsident Andrzej Duda har igen ufrivilligt skabt uro i Polen og blandt landets allierede.

– Jeg ved ikke, om (Ukraine, red.) vil genvinde Krim. Krim er nemlig speciel af historiske grunde, for faktisk, hvis vi ser på det historisk, var det (Krim, red.) i hænderne på Rusland i lang tid, sagde præsident Andrzej Duda i et interview med Channel Zero. Udtalelsen har forståeligt nok udløst et ramaskrig.

Ukraine: Besættelsen er en krigsforbrydelse

Ukraines ambassadør i Polen var da heller ikke længe om at reagere:

– Ruslands midlertidige besættelse af Krim er en krigsforbrydelse, som vil blive straffet. Krim er Ukraine: det er det, og det vil det forblive med at være, svarede Vasyl Zwarycz.

Polens udenrigsminister Radek Sikorski var hurtigt ud at tage afstand fra den kluntede præsident, med at slå formalia fast:

– Polen anerkender Ukraines uafhængighed inden for dets internationalt etablerede grænser, som gentagne gange er blevet bekræftet af Den Russiske Føderation: startende med traktaten af ​​19. november 1990 gennem Budapest-memorandummet af 5. december 1994 og grænsetraktaten af ​​28. januar 2003.

Udenrigsministerens partifælle Dariusz Rosati (KO) skriver på twitter:

– Endnu et bevis på, at Duda er en frygtelig fejltagelse. – vælgere; luk øjnene op.

Krzysztof Brejza (KO)

– En skam. I dag siger Andrzej Duda, at der er usikkerhed om Krim, fordi “det meste af tiden var det i Ruslands hænder”. I august 2022 hævdede han, at Krim er Ukraine, “ligesom Gdansk er en del af Polen”.

Roman Giertych (KO)

– Hvis det afgørende spørgsmål for et lands nationalitet er hvor længe et givet område har tilhørt et land, så minder jeg venligst hr. Duda om, at der er byer i vores land, der i deres historie kun har været polske i kortere tid end de har tilhørt et andet land … Hvilken håbløs dum erklæring.

En repræsentant for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) siger, at præsidenten er blevet misforstået.

Danmark holdt fest for Duda

I denne uge var der stor dansk gallafest til ære for præsident Andrzej Duda. Det var det officielle Danmark der inviterede til fest på Kongeslottet, som tak til præsidenten for at have inviteret Danmarks Kong Frederik X på besøg i Polen. I gallafesten deltog også fire danske ministre, herunder Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Krim hører til Ukraine

Krim hører til Rusland, men det passer jo ikke. Flere afsløringer om Polen? – du kan hjælpe os på vej. Vi har nemlig fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.