Polens præsident savner sammenhold i EU

  praesident_andrzej_duda_koebenhavn_polennu
  Polens præsident Andrzej Duda udnævnes torsdag for endnu en 5-års periode i det polske præsidentpalads. Men den polske dommerforening kalder udnævnelse af Andrzej Duda for ikke-gyldig. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

  Polens præsident Andrzej Duda strammer retorikken overfor EU, og kalder medlemslandene for usolidariske. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


  WARSZAWA: Midt i Polens krise med EU langer den polske præsident nu ud efter medlemslandene og beskylder EU for manglende solidaritet.


  Til trods for en lang række sager i EU mod Polen for manglende overholdelse af indgåede aftaler med det europæiske fællesskab, så fortsætter Polen krigen mod sine partnere i EU med nye beskyldninger.

  Fredag sagde den polske præsident Andrzej Duda at der mangler solidaritet i EU, når arbejdet med den tysk-russiske gasledning Nordstream II fortsætter, trods flere medlemslandes protester.

  Råber i skoven

  – Vi mener, at det er skadeligt for EU’s interesser, og vi kan ikke sige det stærkt nok. Men det er som at råbe i skoven, og projektet fortsætter selv om det er imod nogle EU-landes interesser, sagde Duda.

  – Er det et værdigt fællesskab? Jeg tror at alle kan se, at det er ikke sådan at et fællesskab skal fungere, sagde den polske præsident Andrzej Duda der tidligere på ugen trodsede en henstilling fra EU-kommissionen og EU-domstole, om at udsætte processen med at udpege nye dommere til højesteret.

  Fire lande mødes

  Ordene faldt på et pressemøde efter et to-dags møde mellem de fire Visegrad-lande Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet. Den polske præsident talte på de fire landes vegne, ifølge de stats kontrollerede polske medier.

  Præsidenten mener ikke, at EU-landene forstår at gasledningen mellem Tyskland og Rusland ikke er et projekt der gennemføres på grund af erhvervsmæssige interesser, men af politiske grunde der er skadelige for EU.

  Partnerne i EU har tidligere stærkt støttet Polens ønske om et fælles europæisk nej til Nordstream II ledningen, men modstanden er dalet i takt med de kontroversielle sager der er rejst mod Polen, og landets manglende vilje til at finde løsninger.

  Pas mellem Polen og EU?

  Senest er Polen blevet smidt ud af det europæiske retslige samarbejde, hvilket kan betyde at Polen også må sige farvel til Schengen samarbejdet. Det kan betyde en tilbagevenden til pas-tvang mellem EU og Polen.