Polens præsident udnævner nye højesterets dommere

  polen_president_andrzej_duda_polennu

  Polens præsident Andrzej Duda bryder den polske forfatning ved at udnævne nye dommere til højesteret, selv om sagen er til vurdering hos EU i henhold til den polske forfatning. Polen røg i sidste måned ud af det retslige samarbejde i EU, og afgørelsen kan betyde at polakkerne ryger ud af Schengen-samarbejdet. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Præsident Andrzej Duda har udnævnt nye dommere til højesteret. Udnævnelserne er en rød klud for partnerne i EU, der har bedt Polen om at vente med yderligere skridt indtil EU-domstolen har talt.


  Polens præsident Andrzej Duda har onsdag udnævnt 27 nye dommere til højesteret. Det sker i strid mod den polske forfatning, og midt i flere verserende sager mellem Polen og EU. Sagen om højesteret er også indbragt for EU-domstolen af EU-kommissionen, sammen med en artikel 7 sag mod Polen om omfattende brud på retsstatens principper.

  Strider mod forfatning

  – Præsidenten kan ikke se bort fra dommernes afgørelser, siger professor Andrzej Zoll der er tidligere dommer i forfatningsdomstolen og polsk ombudsmand.

  Rent anarki

  – Helt ærligt, dette fører til rent anarki. Alle vil kunne sige: Hvorfor skal jeg betale en bøde, som retten har givet mig, når ikke engang præsidenten følger domstolene? siger professoren og tilføjer, at præsidentens krænkelser af forfatningen ”skal løses”.

  – Dette er afslutningen på magtens tredeling i Polen, siger den tidligere dommer.

  EU-domstolen vil formentlig svare igen med dagbøder, efter udnævnelsen af nye dommere.