Polens regering har fremsat forslag til ny finanslov

  Ung_mor_med_børn

  Familier med tre børn eller flere, får et økonomisk løft med skattelettelser på ekstra 20 procent i Polens finanslov fra 2015. Der er for første gang i mange år ingen stigninger i tobaksafgifterne. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens nye regering har præsenteret ny finanslov for 2015, med større indtægter og udgifter end i år.


  Polens nye regering – med statsminister Ewa Kopacz i spidsen – har fremsat sin første finanslov for parlamentet. Finansloven viser et budgetteret underskud på 46,8 milliarder zloty.

  Polens nye husholdningsbudget venter samlet set indtægter på 297,3 milliarder zloty, mens udgifterne ventes at lande på 343,3 milliarder zloty.

  3,4 procent vækst

  I finansloven ventes det, at væksten i Polen vil stige med 3,4 procent (BNP), og at den gennemsnitlige inflation vil være på 1,2 procent i 2015.

  Flere omlægninger i skatte og afgiftssystemet, påvirker også den kommende finanslov. Familier med tre børn får skattelettelser på 20 procent, der er forenklinger i beregningen af moms for biler, der er højere pensionsindbetalinger, beskatningsreglerne for transport er ændret.

  Nul til offentlig ansatte

  De offentlige ansatte i Polen får dog ikke mere i lønningsposen, med den kommende finanslov.

  Regeringen skal ifølge forfatningen fremvise finansloven for parlamentet, som indenfor de næste fire måneder skal godkende den. Herefter skal den sendes til præsidenten, der har syv dage til at skrive under.

  Usikker polsk økonomi

  Grzegorz Maliszewski, der er cheføkonom i Bank Millennium, siger til Polsk Radio, at budgetunderskuddet stadig er meget højt. Det er en lempelse af finanspolitikken, og det kan gavne økonomien.

  Cheføkonomen siger også, at det ikke er et nemt år at lave budget for, med henvisning til krisen med Rusland.

  – Det kan få stor betydning for polsk økonomi, hvad der sker i Ukraine og Rusland, siger han til Polsk Radio.