Polens regering styrtdykker i ny meningsmåling

  krisemøde pis_jaroslaw_kaczynski_polennu
  Jaroslaw Kaczynski har rigelig grund til spekulationer. Han har indkaldt de to øvrige ledere af regeringskoalitionen til krisemøde i dag. Uenighederne hober sig op i den polske regering, og især tilsagnet til EU-genopretningspakke splitter den polske regering. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

  Polens stærke mand, partiformand for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski, fejlede, da han vurderede at en ny regeringsleder og fire nye ministre, kunne styrke opbakningen til regeringen. Regeringen står til den største tilbagegang siden valget for tre år siden. Foto: Maja Giannoccaro.


  WARSZAWA: Polakkerne er ikke vilde med den nye polske regering, der i en ny måling er faldet til den lavest vælgeropbakning siden valget for tre år siden.


  Hvis der var valg i dag, ville regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) få opbakning fra 28 procent af polakkerne. Det er en tilbagegang på 12 procent siden seneste måling fra Kantar Mildward Brown.

  Seks procents forskel

  Det største oppositionsparti – og tidligere regeringsparti – Borgernes Platform (PO) får i samme måling opbakning fra 22 procent af polakkerne – en fremgang på 6 procent.

  Stor fremgang til SLD

  På de følgende pladser er Kukiz ’15: 10 procent (+4) – Den Demokratiske Venstrealliance (SLD): 9 procent (+6), Moderne Polen (Nowoczena): 6 procent (-2) – Partia Wolnosc: 5 procent (+2) og Polens Bondeparti (PSL): 5 procent (0).

  Ny regering

  I januar ændrede partiformand Jaroslaw Kaczynski regeringssammensætningen, så de 5 ministre der havde sager kørende med EU blev udskiftet. Siden har regeringen indført kontroversielle love der betyder at Polen ikke længere er en retsstat, og en ny lov om at forbyde omtale af de polske dødslejre under Anden Verdenskrig, har fået USA til at afvise møder på højt niveau med polakkerne. Regeringen er også kommet i konflikt med Israel, som traditionelt og historisk har stærke bånd til Polen og polakkerne.

  Det er første gang siden valget i 2015, at regeringspartiet er gået så markant tilbage i meningsmålingerne.
  Ved valget for tre år siden fik partiet 37,5 procent af stemmerne, som gav absolut flertal i parlamentet på grund af et stort stemmespild (18,5 procent) og den polske valglov, der favorisere de største partier.