Polens statsminister fordømmer aflytning af møde

  Polens_statsminister_Tusk_fordømmer_lydoptagelser_og_aflytning

  Statsminister Donald Tusk kaldte aflytningen det mest organiserede forsøg på aflytning af topembedsmænd og destabilisering af staten siden 1989. Foto: Polens statsministerium.


  WARSZAWA: Polens statsminister vil ikke fyre sin minister på baggrund af de kontroversielle lydoptagelser, der blev offentliggjort i weekenden og fordømmer aflytningen.


  – For første gang siden 1989 har vi at gøre med en organiseret, ulovlig procedure, der har til formål permanent at aflytte statslige top-embedsmænd og destabilisere staten, sagde Polens statsminister Donald Tusk på sit pressemøde mandag, og han lovede, at aflytningerne nu vil blive undersøgt til bunds.

  Pressemødet var indkaldt i anledning af cirka ti minutters lydoptagelser, der blev offentliggjort af ugebladet Wprost lørdag.

  Aflytning af privat møde

  Lydoptagelserne stammede fra en hemmelig aflytning af et privat møde mellem Polens indenrigsminister Bartlomiej Sienkiewicz og Polens nationalbankdirektør Marek Belka, der blev holdt på en restaurant i Warszawa i juli sidste år.

  De to diskuterede blandt andet muligheden for, at nationalbanken kunne støtte statsfinanserne op til næste valg, en ny lov om nationalbanken samt daværende finansminister Jacek Rostowski, som nationalbankdirektøren ønskede skulle fyres.

  Minister blev ikke fyret

  – Jeg finder ingen anledning, der påbyder mig at træffe nogen beslutninger over for minister Sienkiewicz. Jeg taler om beslutninger som for eksempel en fyring, sagde statsminister Donald Tusk på pressemødet mandag eftermiddag.

  Intet ulovligt

  – En første analyse af udsagnene har ikke vist nogen overtrædelse af loven, sagde Tusk, og henviste blandt andet til, at den lov om nationalbanken, der blev diskuteret på mødet allerede lå færdig som lovforslag, da mødet blev holdt.

  Den polske anklagemyndighed har ikke fundet noget i lydoptagelserne, der tyder på en lovovertrædelse, men har henvendt sig til Wprost for at få hele lydoptagelsen at tage stilling til.

  Tager afstand fra ordvalg

  – Uanset hvor modbydelig en tone de har brugt til at udtrykke deres meninger og vurderinger, så har de nærmere talt om at hjælpe det polske samfund, end om at skade det, sagde Tusk.

  Lydoptagelserne har afsløret, at Sienkiewicz og Belka talte nedladende om hele det polske statsapparat, og at inderigsministeren blandt andet sagde, at den polske stat er ikke-eksisterende.

  Ønsker mistillidsvotum

  Polens største oppositionsparti Lov og Retfærdighed meddelte mandag, at de vil stille forslag om et mistillidsvotum til regeringen i parlamentet efter offentliggørelsen af lydoptagelserne.

  – Det er et lovbrud i den forstand, at en repræsentant for regeringen, som man kan forstå har fuldmagt fra statsministeren, forlanger, at nationalbanken misbruger sine beføjelser, sagde formanden for PiS Jaroslaw Kaczynski, der også fordømte, at det var muligt at foretage aflytningen, og at det tydede på, at niveauet for statens sikkerhed er lig nul.