Polens uafhængighedsdag skal fejres med gratis postkort

  Uafhængighedsdag_i_Polen_fejres_med_gratis_postkort
  Polakkerne kan se frem til præsidentvalget den 10. maj, hvor der skal stemmes pr. brev, hvis Jaroslaw Kaczynski får flertal for sit krav i det polske parlament. Postbudene siger det er en umulig opgave, sundhedsfaglige eksperter kalder det for hovedløs spredning af virus, selv om der blot er tale om brevstemmer. Arkivfoto.

  Gratis mulighed for at sende postkort med lykønskninger skal gøre Polens uafhængighedsdag mere folkelig og mindre politisk. Foto: Martin Bager, polennu.dk,


  WARSZAWA: Regeringen har lanceret en kampagne, der skal gøre Polens uafhængighedsdag mere folkelig.


  Polens regering og præsident har lanceret en kampagne, hvor polakker gratis kan sende lykønskningskort til hinanden i anledning af Polens uafhængighedsdag på mandag den 11. november.

  Uafhængigt i 1918

  Den 11. November 1918 genopstod Polen som uafhængigt land efter afslutningen på Første Verdenskrig. På det tidspunkt havde landet i over 120 været delt mellem Rusland, Tyskland og Østrig-Ungarn.

  Voldelige demonstrationer

  De sidste to år har voldelige demonstrationer mellem nationalistiske og venstreorienterede demonstranter taget opmærksomheden på den polske uafhængighedsdag. Sidste år blev 22 politifolk kvæstede, mens 176 blev anholdt. Den ny post-kort kampagne skal være med til igen at gøre dagen til en festdag for almindelige polakker.

  To optog i Warszawa

  To optog afholdes på mandag i Warszawa. Præsident Bronislaw Komorowski leder optoget Sammen for uafhængighed, mens nationalistiske grupper står i spidsen for et optog med navnet Uafhængighedsmarchen, der forventes at trække op imod 50.000 deltagere.

  11 demonstrationer anmeldt

  I alt er 11 demonstrationer anmeldt i Warszawa, oplyses det fra hovedstadens kontor for sikkerhed krisestyring. Tre af dem er organiseret af grupperinger på højrefløjen. 2.900 betjente fra det nationale politi vil være på gaden på mandag foruden dele af forsvaret, brandvæsnet og det kommunale politi.

  Klimakonference begynder

  Samtidig med uafhængighedsdagen begynder FNs klimakonference COP19 på mandag i Warszawa med op til 5.000 deltagere, der skal holde møder i Warszawas EM-stadion og på hovedbiblioteket. Myndighederne ønsker endnu ikke at oplyse, hvor mange demonstrationer, der er anmeldt til klimakonferencen.