Polens udenrigsminister aktiv i fredsaftalen i Ukraine

  Radek_Sikorski_rigtig_Ukraine

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski har spillet en afgørende rolle i fredsaftalen i Ukraine. Arkivfoto.


  KIEV: Polens udenrigsminister, Radek Sikorski, har de sidste døgn spillet en afgørende rolle i forhandlingerne om Ukraine mellem præsident Janukowitj og den ukrainske opposition. I dag har parterne indgået en aftale.


  Polens udenrigsminister Radek Sikorski har de sidste dage spillet en nøgle rolle i forhandlingerne i Ukraines hovedstad Kiev.

  Udsendt af EU

  Sikorski blev sammen med den tyske og franske udenrigsminister udnævnt til særlig udsendt repræsentant for EU til at mægle mellem de stridende parter i Ukraine, hvor demonstranter siden november har besat Majdan pladsen i Ukraine og volden de sidste dage er eksploderet.

  Natlige forhandlinger

  Natten mellem torsdag og fredag forhandlede Sikorski og den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier med Ukraines præsident Viktor Janukowicz om en aftale, som ville kunne indgås mellem præsidenten og demonstranterne på Majdan pladsen.

  Forhandlingerne blev sat på pause fredag morgen kl 7, men blev genoptaget allerede sammen formiddag, og lidt over middag tog Sikorski og Frank-Walter Steinmeier fra præsident Janukowicz med et kompromisforslag under armen for at mødes med repræsentanter for Ukraines opposition.

  Aftale

  Oppositionens beslutningstagende råd accepterede efter korte forhandlinger og en intern afstemning, at de tre oppositionsledere Arsenij Jatseniuk, Vitalij Klitjko og Oleh Tianibok skulle underskrive aftalen med Janukowitj, hvilket skete lidt over kl 14 dansk tid.

  Stærke advarsler fra Sikorski

  – Enten støtter I aftalen eller også står I over for en krigsretstilstand og militæret, og I vil alle ende som døde, sagde Sikorski på vej ud fra mødet ifølge optagelser fra ITN News, som blev offentliggjort på youtube kort efter.

  Forfatningen fra 2004 genindført

  Aftalen indeholder en bestemmelse om, at forfatningen fra 2004 skal genindføres ved lov indenfor 48 timer, samt at der skal dannes en national samlingsregering inden for 10 dage.

  Oppositionen stillede dog som krav, at den ny regering ikke skal inkludere den nuværende indenrigsminister Vitalij Zachartjenko og statsanklager Viktor Psjonka.

  Skal stoppe blodbad

  Volden eksploderede i denne uge i Ukraines hovedstad, hvor landets militær blev sat ind for at rydde Majdan pladsen for demonstranter. Kampene har været blodige, og der meldes om snigskytter på pladsen.

  Natten til fredag trådte chefen for Ukraines generalstab tilbage, fordi han ikke ville acceptere, at militæret blev sat ind imod civilbefolkningen.

  Det er håbet, at den ny aftale kan lægge en dæmper på de voldelige sammenstød mellem demonstranterne og militæret.

  Ikke alle bakker op

  Det er dog ikke alle demonstranter, der bakker op om den ny aftale. Allerede umiddelbart efter underskrivelsen meddelte den radikale gruppering Højre Sektor, at gruppen ikke anerkender den underskrevne aftale, men vil fortsætte kampen, indtil det nuværende regime træder tilbage.

  SE FILM
  Eksternt link: Sikorskis advarer Ukraines opposition