Polsk diplomat får vigtig EU-toppost i Pakistan

  ndrzej Ananicz bliver udnævnt som EU-ambassadør i Pakistan indenfor kort tid. Han har en lang karriere bag sig i Polens tjeneste, og var med i Solidarnosc og har arbejdet sammen med Lech Walesa. Arkivfoto gov.pl


  WARSZAWA: Den polske diplomat Andrzej Ananicz bliver udnævnt som EU-ambassadør i Pakistan. Han taler polsk, engelsk, tysk, russisk, tyrkisk og persisk.


  Udenrigsminister Radoslaw Sikorski har i et radiointerview oplyst, at Ananicz bliver udnævnt til EU-ambassadør i Pakistan.

  Kandidat til Afghanistan

  Andrzej Ananicz har tidligere havde været Polens kandidat til en EU-toppost i Afghanistan, men han tabte til den tidligere litauiske udenrigsminister Vygaudas Uszackas, til trods for at han, som den polske udenrigsminister udtrykte det:

  – Med hans (Ananicz red.) kendskab til persisk og tyrkisk, var han bedre kvalificeret til stillingen end den tidligere litauiske udenrigsminister.

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski mener, at Ananicz er en meget kompetent diplomat.

  Tidligere efterretningschef

  Ananicz er 59 år gammel, og har været leder af den polske efterretningstjeneste og senest ambassadør i Tyrkiet. Han er på nuværende tidspunkt direktør for det polske diplomatiske Akademi i Warszawa.

  I 1980 sluttede han sig til Solidarnosc. Siden 1994, var han rådgiver for Udenrigsministeriet, og han var statssekretær for præsident Lech Walesa, med ansvar for internationale anliggender.

  I perioden 1998 – 2001 var han ansvarlig for to af de 29 forhandlingskapitler i aftalen med EU, der blev indgået i København.

  Efter 11. september 2001 blev han ansvarlig for overvågning af terrortruslen i Polen. Han taler fem sprog foruden polsk, og det er engelsk, tysk, russisk, tyrkisk og persisk.