Polsk film om sigøjners liv får premiere i Danmark

  sange_fra_en_sigøjner_papusza_dukken_polennu

  Joanna Kos Krauze og Krzysztof Krauze, der står bag filmen: Sange fra en sigøjner, hører til blandt Polens mest prominente filmfolk. Deres første samarbejde var filmen Gæld (Dlug). Filmen blev for nylig valgt som den vigtigste polske filmproduktion de sidste tyve år. Filmparret har høstet 120 priser verden over. Krzysztof Krauze døde den 24. december sidste år, 61 år gammel. PR-foto.


  KØBENHAVN: Den prisvindende polske film, Papusza – med den danske titel: Sange fra en sigøjner, får premiere i biografer i Danmark 22. januar.


  Den polske film Ida, der fik premiere i Danmark i november har høstet historisk mange priser. Nu er den næste polske film klar til det danske biografpublikum. Denne gang også i sort/hvid.

  SE TRAILER
  polennu.dk: Trailer for Sange fra en sigøjner (Papusza)

  Dansk premiere

  Det er den prisvindende polske film, Papusza (Dukken) fra 2013 med den danske titel: Sange fra en sigøjner, der får dansk premiere den 22. januar. Filmen har mange lighedspunkter med Ida. Den er i sort/hvid, og tager udgangspunkt i en piges opvækst i kultursammenstød. Filmen bygger på en virkelig historie, der handler om den første sigøjnerforfatter Bronislawa Wajs, der også var den første sigøjner, der blev omtalt i de polske aviser.

  Filmen er lavet af Joanna Kos Krauze og Krzysztof Krauze, der sammen har høstet 120 priser for deres film. Krzysztof Krauze døde af cancer 61 år gammel den 24. december sidste år.

  ”Dukken”

  Bronislawa Wajs også kendt under pseudonymet Papusza, måtte igennem en hård opvækst i et barskt sigøjnermiljø, før hun endelig møder forfatteren Jerzy Ficowski, der opdager hendes fortryllende fortællertalent.

  Autentisk fortælling

  I filmen Sange fra en sigøjner – følges Bronislawa, gennem sin barndom, hvor hun i al hemmelighed lærer sig selv at læse og skrive hos en jødisk kvinde. Det bliver opdaget af hende sigøjner-bagland, og hendes noter og lærebøger bliver brændt. Hun giftes bort som 12-årig til sin onkel, et ikke overraskende ulykkeligt ægteskab. Men en dag møder hun den unge forfatter Ficowski, der ikke er en del af sigøjnermiljøet. Han får øjnene op for hendes talent og overtaler hende til at udgive under pseudonym.

  Kultur indblik

  Filmen giver et nuanceret indblik i sigøjnerkulturen, og på en anden og mere varm måde, end sigøjner normalt fremstilles på. Filmen er populær i Polen og vises for første gang i Danmark til premieren i biografen Gloria i København.

  Filmen får premiere i biografen Gloria i København den 22. januar, og kan herefter ses i danske biografer over hele landet.

  SE TRAILER
  polennu.dk: Trailer for Sange fra en sigøjner (Papusza)

  Sange fra en sigøjner (2013)
  131 minutter

  Instruktører: Joanna Kos Krauze og Krzysztof Krauze
  Manuskript: Joanna Kos Krauze og Krzysztof Krauze
  Skuespillere: Jowita Budnik (Papusza), Antoni Pawlicki (Jerzy Ficowski), Zbigniew Walerys (Dionizy – Papusza mand), Artur Steranko (Czarnecki)
  Produktionsselskaber: Argomedia sp. z oo, Lambros Ziotas, Telewizja Polska SA, Canal + Polska & Studio FILMOWE KADR. Filmen er støttet af Det Polske Filminstitut og har fået distributionsstøtte af Det Danske Filminstitut.
  Distribution og rettigheder i Danmark: 41 Shadows, København

  SE TRAILER
  polennu.dk: Trailer for Sange fra en sigøjner (Papusza)