Polsk film på programmet i Cinemateket i København

  Polsk_film_af_Kieslowski_i_cinemateket_i_København

  Filmen Blind Chance er en af Kieslowskis mindre kendte film i Danmark, men meget anerkendt blandt filmfolk i hele verden. PR-foto.


  KØBENHAVN: Den polske film Blind Chance af Krzysztof Kieslowski vises lørdag i Cinemateket.


  Den polske filminstruktør Krzysztof Kieslowski er i Danmark mest kendt for sin film-trilogi Blå, Hvid og Rød samt serien Dekalog, der er lavet over bibelens ti bud.

  Men nu kan københavnerne stifte bekendtskab med en anden af Kieslowskis meget anerkendte film Blind Chance (Przypadek).

  Tre handlinger

  Handlingen foregår i 1980’ernes Polen. Witek løber efter et tog på banegården i Lodz. Herefter følger tre variationer over Witeks udvikling som menneske.

  I det første forløb når Witek lige akkurat toget, møder en gammel livsklog parti-kommunist og bliver selv aktiv i partiet. I det andet forløb støder han ind i en togbetjent, bliver arresteret og sat i fængsel sammen med systemkritiske studenter, som han senere tilslutter sig som militant medlem af oppositionen.

  I det sidste afsnit kommer han igen for sent til toget, vender tilbage til sine afbrudte medicin-studier, gifter sig med en tidligere medstuderende og lever et fredeligt liv som læge uden trang til at involvere sig i politik.

  Introduktion ved Peter Skovfoged Laursen

  Blind Chance vises i Cinemateket på lørdag kl 16. Filmen introduceres først af Peter Skovfoged Laursen, der er cand. mag. i filmvidenskab fra Københavns Universitet og underviser i mediefag på Ørestaden Gymnasium, Borup Højskole og Folkeuniversitetet.