Polsk medie får international støtte til retssager

forside_gazetta_kaczynski
Det frie medie Gazeta Wyborczas modtager stribevis af sagsanlæg fra folk og organisationer omkring regeringspartiet og Jaroslaw Kaczynski. Men nu kommer der kontant og moralsk støtte fra en europæiske organisation, der skal tilse forholdene for medie i EU-lande og i kandidatlandene. Arkivfoto.

WARSZAWA: Det polske dagblad Gazeta Wyborcza har de seneste fem år modtaget 55 sagsanlæg fra myndighederne. Nu får bladet international støtte.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Den polske regering er ikke begejstret for det frie medie, Gazeta Wyborcza, der var det første frie medie i Polen efter kommunismens kollaps. Avisen har nemlig afsløret nogle pinlige sager om den polske regering, og om den stærke partiformand Jaroslaw Kaczynskis tvivlsomme forretningsaftaler med en østrigsk forretningsmand. Afsløringerne er sket i forbindelse med Jaroslaw Kaczynskis drøm om at få opført et Kaczynski Twin-tower højhus kompleks midt i Warszawa. Men avisen har også afsløret mange andre mistænksomme forhold omkring regeringens inderkreds, herunder afsløringer i det regeringskontrollerede TVP, og skandaler om tvivlsomme og nepotisme-ramte indkøb af corona-værnemidler.

Kaczynski Twin-tower – et nyt byggeri som skal have navn efter brødrene Lech og Jaroslaw. Grafik.

Avisen er stævnet for 55 forhold, der af internationale organisationer vurderes som almindelig kvalitets journalistik. Derfor har organisationen Media Freedom Rapid Response (MFRR) der har til opgave at overvåge trusler mod journalister og mediearbejdere i EU’s medlemsstater og kandidatlande, gået ind i kampen på avisens side.

Udover juridisk og moralsk støtte, har organisationen foreløbig givet 15.000 euro, til avisens første retssager. Organisationen arbejder tæt sammen med det europæiske journalistforbund, EFJ, som har danskeren Mogens Blicher Bjerregård som formand. Han har flere gange rejst kritik af forholdene for medier og journalister i Polen.

Gazeta Wyborczas udgiver, Jerzy Wójcik, siger om konflikterne med styret i Polen:

– Vores artikler og journalistisk har været kritiske overfor regeringen. I øjeblikket behandler Gazeta Wyborczas folk snesevis af retssager, der er anlagt af regeringspartiet, statsejede virksomheder og politikere, der hører til hos regeringspartiet. Det er kun takket være utrætteligt arbejde fra vores advokater og de organisationer, der støtter os, at vi er i stand til at fortsætte vores arbejde med at skabe et dynamisk og uafhængigt medieudbud, siger udgiveren i en kommentar til støtten.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Dyk på pressefriheds index

Polen er styrtdykket på det internationale Presse Friheds Index, siden Kaczynski-regeringen kom til magten i 2015. Dengang var Polen nummer 18 på det internationale index, i dag er polakkerne røget ned på en plads som nummer 62.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

LINK TIL PRESSE FRIHEDSINDEX

polennu.dk er et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har hver dag siden 2008 dag leveret gratis nyheder fra Polen på dansk. Hvis du gerne vil støtte vores fortsatte arbejde, så vil et bidrag kunne gøre en stor forskel. Vil du f.eks. støtte os med 100,00 kroner, så kan du gøre det ved at trykke her. Tak for din opmærksomhed.