Polsk minister undskylder for fejlagtig anklage mod Kiev

Polsk minister undskylder efter uberettiget beskyldning mod Ukraine. Minister for offentlig ejendom Jacek Sasin (th.) var ikke informeret af udenrigsministeren. Foto: X-twitter.

WARSZAWA: Polsk minister undskylder efter falsk beskyldning om at Ukraine havde udelukket polakkerne fra EU-møde i Kiev.


Polsk minister undskylder nu overfor Ukraine, efter at Kiev fejlagtigt blev beskyldt for ikke at invitere Polen med til et industriforum i weekenden. Op til weekenden sagde minister for offentlig ejendom, Jacek Sasin til Radio Zet:

– PGZ, der er statens producent af våben og forsvarsudstyr, er ikke inviteret. Vi har beskæftiget os med en række af uvenlige gestus fra Ukraine i den seneste tid, siger ministeren.

– Jeg er bange for, at det er et spørgsmål om et spil i den aktuelle politiske situation, og fra de ukrainske myndigheders side, der mener, at når valgkampen er i gang i Polen, så er det bedre at stå på Tysklands side og arbejde for et regeringsskifte i Polen, sagde Sasin.

Den udlægning blev omgående bestridt af Ukraines ambassadør i Polen, Vasyl Zvarych, Han sagde til den uafhængige tv-station TVN, at Polen var blandt de allerførste lande, der blev inviteret. Og at Polen ikke var med blandt deltagerlandene, alene var en polsk beslutning.

Minister undskylder

Kort tid efter udsendte Sasin en erklæring, hvor han indrømmede, at han havde taget fejl. PGZ faktisk var rent faktisk blevet inviteret til Kiev.

– Jeg beklager misforståelsen, skrev Jacek Sasin, polsk minister.

EU i Ukraine uden Polen

Mandag var de fleste af EU’s udenrigsministre i Kiev, til det første topmøde nogensinde i et ikke-EU-land. Polen var ikke med, og det polske udenrigsministerium oplyser at det skyldes en aktuel nedkøling af forholdet mellem Polen og Ukraine. Det er Warszawas beslutning om at lukke af for ukrainske kornimport, der har skabt konflikten. Trods det polske fravær besluttede EU-landene at give 5 milliarder euro til Ukraine til militære formål.

Der er parlamentsvalg i Polen, søndag den 15. oktober.