Polsk multikunstner er gået bort

  maciej_kazinski_doed

  Maciej Kazinski blev 51 år gammel. Privatfoto.


  PROSZOWA: Den polske multimusiker, Maciej Kazinski, er gået bort efter længere tids sygdom. Han blev 51 år gammel.


  Maciej Kazinski er født i Sopot og var oprindeligt uddannet som kontrabassist fra konservatoriet i Gdansk, hvor han også i en kort periode var ansat i et af byens symfoniorkestre.
  Særligt den tidlige musik og folkemusikken fangede hans interesse, og han lærte mange forskellige instrumenter. Basinstrumenter som viola da gamba og violone var hans speciale, men han beherskede også hurdy-gurdy, dulcian, sækkepibe, blokfløjte, barokpauker mv.

  International karriere

  Som multiinstrumentalist med en sprudlende musikalitet var der bud efter ham fra nær og fjern. Han turnerede med forskellige orkestre og kammerensembler i Europa, USA og Sydamerika, og for nyligt indspillede han musik komponeret i Polen af Georg Philipp Telemann. Indimellem skrev han også selv musik, hovedsageligt til teatre, ligesom han deltog i kompositionsprojekter sammen med anerkendte komponister såsom Agata Zubel, Rafal Augustyn og Cezary Duchnowski.

  I de senere år studerede han endvidere instrumentfremstilling og byggede sine første strygeinstrumenter.

  Også som organisator og initiativtager var Kazinski en betydningsfuld del af musiklivet i Polen. Han var leder af den anerkendte festival, Piesn Naszych Korzeni (Song of Our Roots) i Jaroslaw i det sydøstlige Polen, ligesom han var medstifter af Schola Teatru Wegajty, der både er et ensemble og en uafhængig institution for forskning i tidlig musik.
  Derudover var han initiativtager til store internationale projekter, heriblandt præsentation i otte europæiske kulturbyer af Codex Calixtinus, en liturgi fra det 12. århundrede.

  Maciej Kazinski forskede i den arkaiske musik, hvilket bragte ham til lande som Grækenland, Iran, Egypten, Peru, Rumænien og Sardinien. Han er forfatter til flere artikler og har oversat en række vigtige bøger om bl.a. gregoriansk semiologi og byzantinsk musik.

  Sammen med sin hustru, den schweiziske historiker og litteraturforsker, Francesca Pozzoli, restaurerede han en gammel landejendom i landsbyen Proszowa i det sydvestlige Polen. Det var tiltænkt som et kulturcentrum og mødested for kunstnere, men er endnu ikke åbnet.