Polske banker nedgraderes af rating bureau

  PKO_Bank_polski_polen_polennu

  De polske banker har længe været nogle af Europas mest stabile, men ny lov har ført til en nedgradering af det polske bankmarked. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Kreditvurderingen på ti polske banker blev mandag sænket af rating bureauet EuroRating.


  Nedgraderingen af de polske banker skyldes en ny lov fra det polske parlament, der tvinger bankerne til at veksle boliglån i udenlandsk valuta om til polske zloty. Bankerne tvinges i loven til at påtage sig hovedparten af omkostningerne, skriver EuroRating i sin begrundelse for nedgraderingen.

  Valgkampen spiller ind

  Polakkerne skal til stemmeurnerne i oktober og et emne i valgkampen er blevet de polakker, der er kommet i klemme, fordi de har lånt penge til lave renter i Schweizerfrank, men nu skylder meget mere, fordi franken er steget i værdi.

  Oppositionspartiet PiS og det polske regeringsparti PO har lagt hver deres redningsplan ud, og PO’s lovforslag blev onsdag vedtaget af det polske parlament. Herefter vil alle, der har lånt penge til en bolig op til 100 kvadratmeter kunne få sit lån vekslet om til zloty.

  Negative udsigter

  De ti banker, der nedgraderes i ratingen er: Bank BPH, Bank Millennium, BOS, BZ WBK, Deutsche Bank Polska, Getin Noble Bank, mBank, PKO BP, Raiffeisen Bank Polska og Santander Consumer Bank.

  Samtidig med nedgraderingen får alle ti banker også en negativ prognose for fremtiden.