Polske butikker lukket om søndagen frem til jul

Galleria-shoppingcenter-Krakow-Polen-3
En lukkelov, der blev vedtaget i 2017, betyder at butikker i Polen skal holde lukket hver søndag frem til den 13. december. Foto: Martin Bager.

WARSZAWA: Polens regerings to år gamle lov om at butikker og indkøbscentre skal holde lukket om søndagen, slår nu for alvor igennem.


Søndag, den 30. august var den sidste søndag i lang tid med åbne butikker i Polen. Den næste søndag, hvor polakker og turister igen kan købe ind om søndagen, bliver den 13. december.

Det er en lukkelov der blev vedtaget i 2017 af regeringen, der er baggrunden for søndagslukningen. Lukning skal blandt give polakkerne mulighed for at gå i kirke.

Antallet af lukkede søndage er gradvist øget siden loven blev vedtaget. Resten af året er der kun to dage, hvor det er tilladt for butikkerne at holde åbent; og det er op til jul – den 13. og 20. december.

Undtagelserne

Mange butikker holder dog alligevel åbent. En række undtagelser i loven giver denne mulighed. Hvis en butik f.eks. har pakkeudlevering, så må de gerne holde åbent. Derfor har en lang række kæder og butikker nu indført postudlevering, for at omgå forbuddet.

Skader Polen

Da loven blev vedtaget for to år siden, talte vi med en repræsentant for et stort indkøbscenter i Gdansk.

– Det eneste den regering, som påstår at vil støtte polske interesser, får ud af søndagslukningen, er at de store internetportaler som Amazon overtager markedet fuldstændigt, siger en repræsentant for et shoppingcenter i Gdansk til polennu.dk. Han foretrækker at være anonym, men hans identitet er redaktionen bekendt. Han er også uforstående overfor logikken i loven, da Polen går glip af milliarder i fremmed valuta fordi de mange internationale turister der besøger Polen ikke længere kan handle ind om søndagen. Mange udenlandske turister – ikke mindst de nordiske – tager i stigende grad til Polen på miniferier og indkøbsture i forbindelse med weekenderne.

– Vi går glip af turistindtægterne fra udlandet, og i stedet for sender vi penge ud af landet gennem de store internationale webshop-giganter. – Det gavner ingen i Polen, heller ikke kirken, siger repræsentanten for butikscentret.

Mere nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.