Polske historikere flygter fra Auschwitz Birkenau

auschwitz
Tre historikere har forladt Auschwitz Birkenau museets ledelse, efter at kulturministeren har udpeget en tidligere statsminister til ledelsen. Her ses markeringen af 75 årsdagen for lejren befrielse. Foto: Jakub Szymczuk.

KRAKOW: Polske historikere og museumsfolk forlader udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau, efter at regeringen har indsat tidligere statsminister Beata Szydlo i ledelsen.


Tirsdag meddelte kulturminister Piotr Glinski, at den tidligere statsminister Beata Szydlo kommer ind i ledelsen af udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau museum i Oswiecim vest for Krakow.

Den tidligere statsminister er valgt i Krakow, og hendes udnævnelse er ikke sket på en faglig baggrund, men den er politisk motiveret.

– For mig, der selv bor i Oświęcim-regionen, er det en ære og en stor pligt, skrev den tidligere statsminister på Twitter.

Auschwitz siden 2008

Udnævnelsen fik omgående professor, journalist og jødisk aktivist, Stanislaw Krajewski til at trække sig. Han har siddet i Auschwitz ledelsen siden 2008. I et brev til kulturministeren meddeler professoren at han ikke kan fortsætte under de vilkår. Han er også utilfreds med at han skal læse om udnævnelsen i medierne, og at det ikke har været omtalt i museets ledelse.

Men han er ikke den eneste der har forladt Auschwitz.

LINK: Auschwitz-Birkenau museum

Torsdag besluttede to andre medlemmer af museets ledelse, Krystyna Oleksy og Marek Lasota at følge professoren ud af Auschwitz. De har begge sendt en kort besked til kulturminister Piotr Gliński.

– Årsagerne til min beslutning er den samme som Stanisław Krajewski. – Det (Auschwitz ledelsen, red.) har altid været et organ, der beskæftiger sig med historiske spørgsmål, og ikke politiske, siger Marek Lasota til Gazeta Wyborcza i Krakow. Han er direktør for modstandsmuseet (Hjemmehæren) i Krakow. Han er tidligere medlem af Sejmen for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS).

Der er ingen officiel reaktion fra kulturministeren over de tre fremtrædende historikers opsigelse over politiseringen af Auschwitz-Birkenau.

Tidligere statsminister Beata Szydlo under et besøg hos statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
Mere nyt om Auschwitz og polsk politik? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.