Polske mænd fravælger barselsorlov

  Ung_mor_med_børn

  Det er de polske kvinder der trækker læsset i børnefamilierne i Polen, kun hver tiende mand vælger barselsorlov. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Kun hver tiende polske far holder barselsorlov, selv om det med en ny lov er en sikret ret for alle polske fædre.


  Selv om en ny lov fra i år giver de polske mænd ret til at holde 14 dages barselsorlov, så er det kun hver tiende der benytter sig af muligheden. Det viser den første opgørelse fra det nationale statistikkontor GUS, siden loven blev indført.

  14 dages orlov

  I begyndelsen af året er barselsorlov for fædre blevet forlænget til 14 dage. I løbet af første halvt år blev der født ca.190.000 børn, men der var kun 13.900 fædre, som benyttede sig af lejligheden til at have 14 dage på fuld tid sammen med sine børn.

  Mangler viden

  En af de vigtigste årsager, vurdere flere polske eksperter, at det er manglende kendskab til loven, der gør at mændene afholder sig fra barselsorlov, skriver dagbladet Gazeta Wyborcza.

  Hvad siger chefen

  En undersøgelse viser, at hver anden polske nybagte far, er bange for chefen reaktion, hvis han beder om orlov. Mange tror også, fejlagtigt, at de mister indtægt af den grund.

  Forandring på vej

  Næste år træder nye regler i kraft om barselsorlov for fædre, der betyder at mænd kan holde op til en måneds barselsorlov.