Polske protester for demokrati i Hviderusland

Hviderusland og Polen
Hviderusland: Polakker og hviderussere har weekenden igennem demonstreret mod det hviderussiske regime. Foran EU-repræsentationen i Warszawa sultestrejker hviderussere, med krav om at EU griber ind og sikrer løsladelsen af de politiske fanger. Foto: Piotr Lapinski, LAPP Foto.

WARSZAWA: Weekenden igennem har der været protester i Polen mod styret i Hviderusland. Den bortførte journalists forældre talte i Warszawa.


Polakker og hviderussere i Polen har weekenden igennem protesteret over forholdene i Hviderusland. De viste også solidaritet med den bortførte journalist Roman Protasevich, som blev fanget efter kapringen af et polsk Ryanair fly.

Roman Protasevichs forældre, Natalia og Dmitry, deltog også i protesterne lørdag i Warszawa. Det var foran Kongeslottet i den polske hovedstad, hvor demonstranter krævede et frit Hviderusland. Demonstranterne og Roman Protasevichs forældre opfordrede det hviderussiske regime til at løslade deres søn.

– Jeg opfordrer alle EU-landene og USA til at hjælpe os med at få Roman befriet, sagde Natalia Protasevich til det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Hviderusland og Polen

Der er ikke noget samlet overblik over antallet af protestaktioner i Polen til fordel for hviderusserne, men i de fleste større polske byer har der været demonstrationer. Polen deler grænse med Hviderusland i den østlige del af Polen. Polakkerne har i mange år været særdeles aktive for at støtte oppositionen i Hviderusland. Mange aktioner og illegalt støttearbejde til fordel for Hviderusland, ledes fra Polen – fra det Hviderussiske Hus i den polske hovedstad.

Rusland støtter Hviderusland i kapringen af flyet, og anholdelsen af Roman Protasevich.

Protester mod Hviderusland i Polen
Protester mod Hviderusland i Polen

LINK: Hviderusland i Polen

Vil du vide mere om Polen på dansk, så kan du støtte os i det arbejde. Vi har nemlig ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.