Præsident benåder to dømte ministre for anden gang

Trods benådningen ventes det at de to fanger først løslades i løbet af nogle dage, når de formelle processer er fuldendt. Præsident Andrzej Duda har - også med denne reklame på præsidentpaladset - forsvaret den anden benådning af de to dømt ministre med, at deres koner bad ham om at gøre det. Foto: Marek Borawski/KPRP.

WARSZAWA: Justitsminister Adam Bodnar har indledt en benådningsproces mod to dømte ministre, der for anden gang benådes af præsident Andrzej Duda.


Præsident Andrzej Duda benåder de to dømte ministre for anden gang. Det er de to fængslede tidligere ministre Mariusz Kaminski og Maciej Wasik, der er blevet dømt for deres virke for den polske sikkerhedstjeneste, da Jaroslaw Kaczynski var statsminister (2006-2007).

De to ministre blev dømt skyldige i at have brugt kriminelle personer til at opsøge politiske modstandere, og forsøge at bringe dem i unåde gennem korruption og andre uacceptabel adfærd.

Trods denne baggrund, og dommen på to år, så kræver det tidligere regeringsparti at de to løslades. Uro foran fængslet anført af Jaroslaw Kaczynski betød tidligere på ugen, at de to fanger blev flyttet og adskilt. De har begge sultestrejket, og deres helbredstilstand er ukendt.

(Fortsættes under)

Dømte ministre benådet af partikammerat

De dømte ministre var bagmænd til en række kriminelle forhold, som de blev dømt for. Sikkerhedstjenesternes opgave er at hindre og opklare kriminalitet, og ikke til at igangsætte lovovertrædelser, var dommen dengang. De to ankede dommen, som stadig var under behandling, da Andrzej Duda efter hans indsættelse i 2015, benådede de to. Ankesagen blev aldrig afsluttet. Det blev den sidste sommer, og de to blev dømt igen. Og dermed var præsidentens benådning ikke længere gældende. For nylig afgjorde en domstol, at de skal to år i fængsel.

Da de blev valgt til parlamentet, blev deres immunitet ophævet af et flertal i parlamentet lige inden jul sidste år. Det gjorde det muligt at arrestere og fængsle de to dømte.

Flere sager på vej

Mariusz Kaminski og Maciej Wasik har haft en ledende rolle igen fra 2015, da Jaroslaw Kaczynski kom til magten igen. Derfor ligger der flere sager og venter, når de seneste otte års adfærd skal analyseres. Det er allerede meddelt af det nye flertal i parlamentet.

Flere nyheder

To dømte ministre eller ej! Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.