Præsident deltager ikke i Auschwitz-dagen

  auschwitz_befrielse_70_aar_27_januar_polennu

  Auschwitz-dagen er normalt en stor dag for Polen og det internationale samfund med mange gæster. I år er det anderledes. Arkivfoto.


  KRAKOW: Søndag er det 74 år siden at Auschwitz-Birkenau udryddelseslejren blev befriet af ukrainske enheder af Den Røde Hær.


  I dag mindes Holocoust-dagen, dagen for Auschwitz-Birkenau lejrenes befrielse. En dag der normalt trækker Polens top til lejren vest for Krakow. Men ikke i går.

  Præsident bliver hjemme

  Præsident Andrzej Duda deltager ikke i mindedagen, til trods for at han var i nærheden lørdag, hvor han var på kro med lokale minearbejdere. Det skriver flere polske medier. Det polske regime er derimod repræsenteret af statsminister Mateusz Morawiecki og vicestatsminister Beata Szydlo. Heller ikke partiformanden for regeringspartiet PiS, er til stede.

  Markeringen af 74 året for befrielsen begyndte med nationalsangen og kransenedlæggelse ved Dødsmuren ved blok 11. Ceremonien blev forestået af tidligere fanger og Auschwitz museumsdirektør Piotr Cywinski.

  Selv om årsdagen i lejren tidligere har haft deltagelse af stats- og regeringschefer, så er det tilsyneladende i år kun ambassadører der er repræsenteret. Den israelske ambassadør Anna Azari og den russiske ambassadør Sergey Andreyev er blandt deltagerne.

  Over en million

  Mere end 1,1 millioner mennesker mistede livet i lejren. De fleste var polakker, polske jøder, jøder fra Europa, homoseksuelle, kommunister og andre, som Nazi-regimet ønskede udryddet.