Præsident-kandidater enige om to tv-debatter

  Præsidentvalg_Kaczynski_Komorowski_Polen_2010_polennu

  Jaroslaw Kaczynski og Bronislaw Komorowski deltager i aften i den første tv-debat med de to rivaler, forud for præsidentvalgets anden runde. Arkivfoto.


  WARSZAWA: I aften er der debat på polske tv mellem de to præsidentkandidater, Bronislaw Komorowski, der slap bedst gennem første runde, og hans rival Jaroslaw Kaczynski. Den næste tv-debat er på onsdag.


  Polakkerne skal til stemmeurnerne igen på søndag for at vælge ny præsident i valgets anden runde.

  Trods store vanskeligheder i første valgrunde med, at få aftalt tv-dueller mellem kandidaterne til det polske præsidentvalg, stiller Komorowski og Kaczynski nu op til to direkte tv-debatter forud for valgets anden runde.

  Den første tv-debat er i aften kl. 20.00, og den foreløbig sidste, finder sted på onsdag samme tid.

  Tre emner

  De to partier, Borgernes Platform (PO) og Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er sammen med deres kandidater blevet enig om tre emner der skal debatteres; socialpolitik, økonomi og udenrigspolitik.

  Kandidater stiller spørgsmål

  Udover en generel debat om emnerne, er det aftalt at hver af kandidaterne får 30 sekunder til et spørgsmål under hvert af emnerne, som modparten derefter har 2 minutter til at svare på.

  Første runde

  Regeringspartiets kanididat, Bronislaw Komorowski (PO) vandt valgets første runde med 41 procent af stemmerne, mens rivalen Jaroslaw Kaczynski (PiS) opnåede 36 procent.

  En polsk præsident skal have opbakning fra halvdelen af de afgivne polske stemmer, og vælges for en fem års periode.

  Valgstederne åbner på søndag kl. 6 og lukkes igen kl. 20.