Præsident kræver mere tysk krigsskadeserstatning

krigsskadeserstatning til Polen
Den tyske præsident Steinmeier var i Warszawa torsdag, i forbindelse med markeringen af 30 året for den tysk-polske aftale om godt naboskab. Den polske præsident Andrzej Duda krævede på ny krigsskadeserstatning fra Tyskland for lidelserne under Anden Verdenskrig. Foto: Grzegorz Jakubowski, KPRP.

WARSZAWA: Polens præsident fejrer tysk-polsk årsdag og officielt tysk besøg med fornyet krav om krigsskadeserstatning for Anden Verdenskrig.


Torsdag er det 30 år siden, at Tyskland og Polen indgik en aftale om forsoning, godt naboskab og samarbejde. Det blev i dag markeret med et officielt besøg i Polen af den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier. I Warszawa var den polske præsident Andrzej Duda vært.

Krigsskadeserstatning?

Men trods venlige skåltaler og mange smil, blev stemningen under mødet anstrengt, da den polske præsident igen krævede, at Tyskland skal betale for ødelæggelserne af Polen under Anden Verdenskrig. Det er Kaczynski-regeringens officielle politik af kræve krigsskadeserstatning af Tyskland. I dag krævede den polske præsident, at Tyskland finder en løsning for de mange, kunstskatter der gik til i Polen under den tysk-sovjetiske besættelse af Polen. Under mødet sagde den polske præsident:

– Jeg vil blive glad, hvis vi kan genoptage den vigtige dialog om polske krigstab, ikke mindst de mange kulturgenstande, sagde præsident Andrzej Duda; henvendt til den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier.

– Jeg er meget glad for, at vi kan byde Tysklands præsident velkommen netop i dag, hvor det er 30-året for undertegnelsen af ​​traktaten om godt naboskab, som var et stærkt signal i vores fælles historie. I dag talte vi om, hvor meget der har ændret sig gennem årene. Vi tror meget på, at vores samarbejde vil blomstre og opbygge velstanden i begge vores lande, sagde præsident Duda på pressekonferencen efter mødet.

Duda slog også fast, at “i den fælles historie og nutiden kan der ikke være plads til sorte huller, til tabuer eller løgne”.

– Gode relationer kræver gensidig viden, respekt og sandhed. Det er kun muligt hvis man er ærlig, forklarede præsident Duda på pressemødet.

Polsk mindesmærke i Berlin

Tyskland vil bygge et mindesmærke i hjertet af Berlin til minde om de polske ofre for nazismen. Præsident Steinmeier sagde på en konference i Warszawa, at der i øjeblikket arbejdes for at etablere et mindesmærke for polske ofre i Berlin.

– Og ikke hvor som helst i Berlin, men i lige i hjertet af Berlin, sagde Steinmeier. Han sagde også, at det vil være et sted der vil vise generationer de enorme lidelser og ufattelige ødelæggelser, som Polen har været udsat for.

Den tyske præsident kommenterede ikke sin polske kollegas krav om krigsskadeserstatning.

Angela Merkel sagde nej

Ifølge oplysninger fra flere kilder som polennu.dk har tillid til, har den tyske kansler Angela Merkel afvist at mødes med den polske statsminister såvel online som fysisk i forbindelse med 30 året for den tysk-polske aftale.

Trods dagens fejring, er det ingen hemmelighed, at forholdet mellem Berlin og Warszawa er meget anstrengt. Ikke mindst på grund af Kaczynski-regeringens brud på de demokratiske spilleregler, hetzen mod Tyskland og de aftalte forpligtelser i EU.

LINK: Polens præsident om besøget

Flere historier fra og om Polen på dansk? Det vil vi gerne. Hvis du vil støtte os i det arbejde, kan du gøre det her, og vi vil være dig meget taknemlig. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.