Præsident stoppede hemmeligt CIA-fængsel

  Bush_og_Kwaskniewski_
  Den amerikanske præsident Georg W. Bush og den polske Aleksander Kwasniewski. Arkivfoto.

  Da Georg W. Bush i juni 2003 besøgte Polen, takkede han den daværende polske præsident Aleksander Kwasniewski for Polens deltagelse i ’kampen mod terror’, og det gjorde den polske præsident bekymret, siger flere kilder. Foto: NATO.


  WARSZAWA: Den tidligere polske præsident Aleksander Kwasniewski kendte ikke til hemmeligt CIA-fængsel i Polen, men fik det stoppet, siger højtstående kilder.


  – Aleksander Kwasniewski vidste ikke hvad der foregik, siger kilder til det polske dagblad Gazeta Wyborcza om de hemmelige CIA-fængsler i Polen, hvor terrormistænkte blev afhørt med metoder, der overtræder Geneve-konventionerne.

  Avisen har talt med tre højtstående anonyme kilder, der alle bekræfter den tidligere præsident uvidenhed om, hvad der foregik. En oversigt over CIA flyvninger i Polen dokumenterer også de anonyme udtalelser.

  Retssag på vej

  Informationerne kommer i forlængelse af at anklagemyndigheden i Warszawa, overvejer at rejse tiltale mod Kwasniewski og andre af datidens politikere for at tillade CIA, at al-Qaeda-mistænkte kunne fængsles og tortureres i Polen.

  Kwasniewski har hele tiden sagt, at han ikke kendte til CIA’s ulovlige aktiviteter i Polen på forhånd, og at han ikke har givet tilladelse til amerikanerne. De nye oplysninger bekræfter den tidligere præsidents udtalelser.

  Bush gav mistanke

  Da Georg W. Bush i juni 2003 besøgte Polen, takkede han Aleksander Kwasniewski så hjerteligt og gentagne gange for Polens deltagelse i ’kampen mod terror’, at den polske præsident fornemmede at noget var galt.

  Godt nok støttede Polen USA og NATO i både Irak og Afghanistan, men Bushs taknemlighed var så overvældende, at den polske præsident begyndte at se nærmere på det polsk-amerikanske samarbejde, oplyser kilderne.

  Stoppet af præsident

  Efterfølgende fandt Kwasniewski ud af, at CIA-chartrede fly have fløjet fanger ind og ud af Polen til det polske efterretningsvæsens ejendom, Stare Kiejkuty ved Szczytno-Szymany lufthavnen i det nordlige Polen. Da den polske præsident fandt ud af hvad der foregik, fik han det stoppet.

  – Derfor er det sidste fly med CIA-fanger om bord fløjet fra Polen den 23. september 2003 fra Szymany, siger en anonym kilde.

  Dokumenter bekræfter

  Dokumenter fra de polske grænsemyndigheder viser også, at et Boeing 737 CIA-fly fløj fra Kabul i Afghanistan den 22. september 2003, og landede i Szymany lufthavn med syv besætningsmedlemmer om bord, men ingen passagerer.

  Dagen efter forlod flyet igen Polen med retning mod Rumænien – men denne gang var der, udover besætningsmedlemmerne, fem passagerer om bord – formentlig fanger fra det hemmelige CIA-fængsel.

  SE LISTE:
  polennu.dk: Liste over CIA-flyvninger i Polen

  Al-Qaeda medlemmer

  Anklagemyndigheden i Warszawa samler i øjeblikket beviser for, at de ledende al-Qaeda medlemmer Khalid Sheikh Mohammed og Abu Zubaydah blev holdt fanget og tortureret i Polen. Khalid Sheikh Mohammed hævder, at han har været udsat for vandtortur mere end 100 gange på basen i Stare Kiejkuty.

  Uden tilladelse?

  Daværende statsminister Leszek Miller afviser også at have givet tilladelse til de hemmelige CIA-fængsler.
  – Vi vidste, at amerikanerne havde en hemmelig base i Polen og at CIA-fly landede i Szymany, men vi vidste ikke, at der var fanger om bord, siger en kilde med tilknytning til Miller på daværende tidspunkt.

  Efterretningschef på daværende tidspunkt, Zbigniew Siemiątkowski , der var en af Aleksander Kwasniewskis nære medarbejder, bekræftede i 2005, at CIA havde en base i Stare Kiejkuty.

  Sommer 2002

  Det tætte samarbejde mellem CIA og de polske efterretningstjenester, begyndte da 30 personer fra Pakistan, Afghanistan, Iran og Nepal forsøgte at komme til Polen i sommeren 2002. Alle med tilknytning til radikale islamiske grupper. Polakkerne var bekymrede for et terrorangreb mod Polen, og i den forbindelse blev samarbejdet mellem de to tjenester styrket.

  Flere polakker hævder, at CIA formentligt har bragt fangerne til Polen uden at få tilladelse fra de polske myndigheder. Det vil anklagemyndigheden i Warszawa nu forsøge at finde ud af.