Præsident underskriver finanslov og går til domstol

Polens præsident Andrzej Duda har skrevet finansloven for 2024 under, så den er gældende. Men han har også sendt gyldigheden videre til vurdering hos forfatningsdomstolen, for at sabotere Donald Tusk regeringens arbejde på anmodning fra partiformand Jaroslaw Kaczynski. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen præsident har underskrevet finansloven, men har samtidig sendt den til videre behandling ved domstol.


Et polsk valg i utide er afværget, efter at Polens præsident onsdag eftermiddag underskrev finansloven for 2024, i stedet for at sende den til en domstol. Præsidenten havde truet med at sende den til forfatningsdomstolen, og dermed forsinke finansloven, og dermed udbetalinger af lønstigninger til offentligt ansatte.

Dobbelt løsning med domstol

Præsidenten gjorde begge dele – underskrev og sendte til domstol – mellem frokosten og middagen i aften med den danske Kong Frederik X, fire ministre og en stor dansk erhvervsdelegation.

Kæmper for kriminelle

Polens præsident Andrzej Duda kæmper nemlig stadig for, at de to dømte partikammerater og ministre Mariusz Kamiński og Maciej Wąsik. De er dømt to års fængsel, men er ad to omgange blevet benådet af præsidenten. Ifølge forfatningen kan dømte ikke blive i parlamentet, selv om de er benådet af præsidenten.

På grund af de to kriminelle tidligere ministre, sætter præsidenten spørgsmålstegn ved det parlamentariske grundlag, når de to dømte, ikke kan være i parlamentet. Det har han bedt forfatningsdomstolen om at vurdere, og tager dem forbehold for finansloven.

Men finansloven for 2024 er nu endelig godkendt, og regeringen kan fortsætte sit genopretningsarbejde.

Domstol eller ej. Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.