Præsident utilfreds med fyring af udenrigsminister

  polen_sikorski_kommorowski_præsident

  Polens præsident Bronislaw Komorowski (tv.) er så utilfreds med fyring af udenrigsminister Radek Sikorski, at han luftede sin utilfredshed på polsk tv tirsdag aften. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens præsident mener, at udenrigsminister Radek Sikorski skulle være blevet på sin post perioden ud.


  Polens præsident Bronislaw Komorowski er tydeligvis så utilfreds med den nye statsministers fyring af udenrigsminister Radek Sikorski, at han i går sagde det officielt på den polske tv-kanal TVN24.

  – Det ville være bedst, hvis ministeren Sikorski havde jobbet indtil slutningen af sin embedsperiode, sagde præsidenten.

  Ingen kommentar

  Radek Sikorski blev fyret fra Udenrigsministeriet efter syv år som udenrigsminister, for at blive erstattet af den tidligere indenrigsminister Grzegorz Schetyna. Radek Sikorski har spillet en afgørende rolle for EU og NATO i forbindelse med konflikten i Ukraine. Radek Sikorski er i stedet blevet formand for det polske parlament, Sejmen.

  Polens præsident ønskede ikke at kommentere, hvorfor Radek Sikorski blev udskiftet.

  – Jeg ved det ikke, og jeg ønsker heller ikke at gå ind i strømningerne i partiet, sagde Komorowski til TVN24.

  Udpeget og valgt i 2010

  Bronislaw Komorowski, der kommer fra Borgernes Platform (PO) – samme parti som Sikorski – blev præsident i 2010, da Lech Kaczynski omkom i Smolensk. Dengang var Komorowski formand for parlamentet, og blev derfor automatisk indsat som præsident. Siden er han blevet valgt i konkurrence med Jaroslaw Kaczynski, den afdøde præsidents tvillingbror.

  Genopstiller?

  Der er præsidentvalg i Polen næste sommer, og på et spørgsmål om hvorvidt Komorowski vil genopstille til endnu en 5-årig periode sagde han:

  – Det vigtigste for mig, er at passe mit embede så godt som muligt perioden ud, og så vil jeg overveje om jeg er kandidat eller ej, sagde Polens præsident.