Præsident var uønsket til begravelse – kom alligevel

  duda_pawel_adamowicz
  Præsident Andrzej Duda kom til begravelsen, selv om familien havde bedt ham om at blive væk.

  Det var ikke behageligt for enken og datteren af Pawel Adamowicz, at en ubuden gæst opsøgte dem under bisættelsen af deres mand og far. Den pinlige situation blev opfanget af Donald Tusk, der her ses bagved med åbne øre og øjne rettet mod præsidenten. Privatfoto.


  GDANSK: Der blev ikke vist respekt for den efterladte enkes ønsker, da Pawel Adamowicz blev begravet lørdag. Heller ikke præsten var familiens valg.


  Polens præsident Andrzej Duda var lørdag blandt deltagerne ved begravelsen af den populære Gdansk-borgmester Pawel Adamowicz. Men det var ikke meningen.

  Brød forfatning

  Enken efter Pawel Adamowicz havde nemlig ikke villet se præsidenten, og han fik da heller ingen invitation. Enken siger, at familien ikke ønskede præsidentens deltagelse i begravelsen med den begrundelse af han har forbrudt sig mod Polen og den polske forfatning. Det var også den afdødes borgmesters klare holdning.

  Men det holdt ikke præsident Andrzej Duda tilbage fra at deltage.

  Det var også tydeligt ved begravelsen, hvor den nuværende præsident blev henvist til pladser langt fra de tre tidligere og inviterede præsidenter, Lech Walesa (1990-1995), Aleksander Krasniewski (1995-2005) og Bronislaw Komorowski (2010-2015).

  Også præsten

  Men det var ikke det eneste punkt, hvor der ikke blev udvist respekt for familien. Adamowicz familien havde givet kirken to navne på præster, de ønskede skulle stå for begravelsen. Men sådan blev det heller ikke. Ærkebiskoppen afviste ønsket, og valgte selv at stå for den sidste hilsen til Pawel Adamowicz.
  Det er en kendt sag, at Kaczynski-regimet giver penge til kirken i overdreven stil. En film om den katolske kirkes misbrug der havde premiere sidste år, er den mest sete film i Polen siden kommunismens kollaps i 1989.

  Ingen respekt

  Det er ikke første gang at Kaczynski-regimet tilsidesætter de efterladtes ønsker. Sidste år blev Polen dømt for at have overtrådt de europæiske menneskerettigheder. EU-domstolen slog fast, at det polske regime ikke måtte opgrave ligene fra Smolensk ulykken i 2010 mod de efterladtes ønsker, som det skete.
  Opgravning fandt sted efter Kaczynski-regiments krav, for at påvise at flyulykken var et planlagt attentat af Donald Tusk og Vladimir Putin i fællesskab. Flyet forulykkede, da piloten følte sig presset til at forsøge at lande, trods alle advarsler.

  Eksperimentet kostede dengang 96 mennesker livet, deriblandt daværende præsident Lech Kaczynski.