Præsidenter i appel for at stoppe volden i Hviderusland

Der kastes med både æbler og granater i Hvideruslands hovedstad Minsk, efter at den siddende præsident har genudråbt sig selv som vinder af præsidentvalget. Foto: Anonym.

MINSK: Sammenstød mellem hviderussere og myndighederne, har søndag aften fået Polens og Litauens præsidenter til at appellere til Hviderusland om at stoppe volden og respektere demokratiet.


Der meldes søndag aften om kampe mellem hviderussere på den ene side, og politi og militære enheder på den anden, i den hviderussiske hovedstad Minsk. Uroen er opstået efter at præsidenten har udråbt sig selv som vinder af søndagens præsidentvalg, selv om der tydeligvis igen er tale om omfattende valgsnyd. Men nu har borgerne i Hviderusland tilsyneladende fået nok, og et stort voldeligt og politisk drama udspiller sig lige nu i Hviderusland. Internettet har været sat ud af drift i Hviderusland siden søndag aften klokken 20.

Appel fra naboer

Polens genindsatte præsident Andrzej Duda og hans litauiske kollega Gitanas Nausėda har søndag kort før midnat sendt en appel til regimet i Minsk.

Som Hvideruslands naboer appellerer vi til, at de hviderussiske myndigheder fuldt ud anerkender og respektere de grundlæggende demokratiske standarder. Vi opfordrer til at afstå fra vold og til at udvise respekt for de grundlæggende frihedsrettigheder, menneskerettigheder og borgerlige rettigheder, herunder de nationale mindretals rettigheder og krav om ytringsfriheden.

Vi mener, at dialog altid er den bedste vej til at sikre en god social udvikling og dialog om reformer og politiske initiativer. Vi har den største respekt for Hvideruslands suverænitet og uafhængighed, og vi håber at betingelserne vil kunne være til stede for et større samarbejde med institutionerne i Hviderusland.

 

Vi er overbeviste om, at et tættere samarbejde med Den Europæiske Union er i Hvideruslands interesse. Vi ønsker, at døren til dette samarbejde skal forblive åben, og vi er fortsat klar til at fortsætte med at støtte Hvideruslands vej til øget samarbejde med den forenede europæiske familie – skriver Litauens og Polens præsidenter i en fælles appel.

Der er også omfattende protester foran Hvideruslands ambassade i Warszawa, hvor mange polakker viser sympati og solidaritet med deres hviderussiske naboer.

polennu.dk er et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har hver dag siden 2008 dag leveret gratis nyheder fra Polen på dansk. Hvis du gerne vil støtte vores fortsatte arbejde, så vil et bidrag kunne gøre en stor forskel. Vil du f.eks. støtte os med 100,00 kroner, så kan du gøre det ved at trykke her. Tak for din opmærksomhed.