Præsidenter ikke inviteret til 100 års fejring

  lech_walesa_bronislaw_komorowski_praesidenter_polen

  De tre præsidenter Bronislaw Komorowski (2010-2015), Aleksander Kwasniewski (1995-2005) og Lech Walesa (1990-1995) har tilsammen været præsidenter i Polen i 20 år. Men de er ikke inviteret med til Polens 100 års fødselsdagsfest. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Det bliver ikke hele Polens 100 års fest den 11. november. Tre tidligere polske præsidenter er ikke inviteret med til festen.


  Selv om de tre tidligere præsidenter Aleksander Kwasniewski, Bronislaw Komorowski og Lech Walesa har haft den øverste post i det polske hierarki, så har de ikke fået invitationer til Polens officielle 100 års arrangementer på dagen.

  Glemt eller med vilje?

  Om det er en forglemmelse eller en bevist handling, er der ingen der ved, skriver onet.pl som har været i kontakt med de tre præsidenter.
  Fra Lech Walesas stab oplyses det, at han er inviteret til Warszawa af bystyret og af kirken, men at han ikke har fået nogle invitationer til statens officielle 100 års fejring.
  Det er en kendt sag, at Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski ikke bryder sig om de tidligere præsidenter. Lech Walesa har han endda beskyldt for at have været kommunistisk spion for russerne.

  Ingen sikkerhed

  De tidligere præsidenter har også siden Lov og Retfærdigheds partiet kom til magten, fjernet al sikkerhed omkring de tidligere præsidenter, når de rejser i udlandet. I Polen er de beskyttet døgnet rundt af personlige livvagter. Jaroslaw Kaczynski er bror det til den afdøde præsident Lech Kaczynski, der er i et livsfarligt forsøg på at lande præsidentflyet i Smolensk omkom sammen med 95 andre højtstående polakker
  .
  Situationen er atter en udtryk for Polens dybe splittelse, efter at Kaczynski-regiment kom til magten for tre år siden.