Prins og statsminister besøgte Monte Cassino i Italien

  donald_tusk_prins_william_monte_cassino_2014_polen_polennu

  Polens statsminister Donald Tusk hilser på prins Harry i Monte Cassino klosteret i nærheden af Rom. Foto: Statsministeriet.


  MONTE CASSINO: Prins William og Polens statsminister Donald Tusk markerer 70 års dagen for sejren ved Monte Cassino i Italien.


  Den britiske Prins Harry og Polens statsminister Donald Tusk var sammen med 50 polske veteraner, da de i dag i Italien mindedes deres tapperhed ved at erobre Monte Cassino under kommando af General Wladyslaw Anders i et af Anden Verdenskrig blodigste slag.

  Flag på kloster

  Det var i morges 70 år siden, at en gruppe på 12 soldater fra II polske Korps satte et flag på det 1400 år gamle benediktinerkloster Monte Cassion. Den foregående nat var tyskerne stukket af. Forud var gået måneders hårde kampe. Angrebet havde kostet 923 polakker livet, 2.931 blev såret og 345 forsvandt.

  Nær Rom

  Benediktinerklosteret, der ligger nær Rom, blev et symbol på nazisternes modstand mod de allieredes angreb for at drive Hitlers styrker ud af Italien. Det kostede de allierede styrker omkring 250.000 menneskeliv, at drive de tyske troppe ud af Italien.

  Slaget var afgørende for krigens udvikling, men også kontroversielt, da klosteret blev totalt ødelagt. I dag er det genopbygget.

  Polen i Anden Verdenskrig

  Den polske statsminister sagde ved ceremonien i Italien i dag:

  – Det var en kamp for vores frihed og for de efterfølgende generationer overalt på jorden. I talen sagde Tusk også, at selv om Polen var delt mellem Tyskland og Sovjetunionen, så kæmpede polakkerne på flere vigtige fronter under Anden Verdenskrig, og var medvirkende til sejr ved flere slag.

  Polakker i Danmark

  Det var polske tropper der var i front i Italien, og det var polakker og englændere der i fællesskab befriede Jylland og Fyn i maj 1945. En kendgerning der er undertrykt i historiebøgerne, af hensyn til en anden af krigens sejrherre, Sovjetunionen og Josef Stalin.